TKMST | Concentratieproblemen bij Frans

Concentratieproblemen bij Frans

TKMST blogt over de examens! Iris (vwo) en Selma (havo) delen hun ervaringen in een #examenblog. Tijdens het havo-examen Frans verliest Selma haar concentratie. Na aardrijkskunde is dit haar tweede examen van die dag en dat betekent veel leeswerk. Haar tip: blijf rustig en neem een pauze.

“Het examen Frans viel mij erg tegen. Ik ben over het algemeen heel goed in Frans maar dit examen vond ik toch wel erg moeilijk. Ik merkte dit meteen bij de eerste tekst. Ik schrok van het aantal vragen maar ik heb het wel allemaal op tijd afgekregen.

Ik moest bij dit examen veel van de teksten een paar keer opnieuw lezen omdat ik echt niet begreep wat er stond. Tijdens een leesexamen markeer ik altijd de belangrijke woorden/zinnen en schrijf ik van alles bij de tekst. Bijvoorbeeld woorden die ik heb vertaald of verbanden tussen alinea’s. Op deze manier houd ik overzicht en heb ik minder stress.

Toen ik ongeveer op de helft was, verloor ik langzaam mijn concentratie. Ik had al zoveel teksten gelezen, ook in de ochtend bij aardrijkskunde, al die tekstbronnen. Ik heb toen een korte pauze genomen om wat te eten en te drinken en daarna ging het een stuk beter. Die tip wil ik iedereen geven: blijf rustig als je denkt dat het examen niet goed gaat. Probeer de tekst overzichtelijk te maken door te markeren en aantekeningen te maken en wanneer het echt niet meer gaat even een korte pauze te nemen, want dat helpt meer dan je misschien denkt.

Wanneer je het antwoord op een vraag niet weet, kun je er iets bij zetten en gewoon verder gaan met de rest van de vragen. Op het einde kun je dan nog even terugkijken. Maak in ieder geval de open vragen, want bij multiple choice kun je tenminste nog gokken als je in tijdnood komt."

Door: Selma Maharani 
Vak: Frans (havo)
Datum: 22 mei 2018
 

Wil jij ook bloggen of vloggen voor TKMST? Check hier alle info of stuur een mailtje naar redactie@tkmst.nl.