TKMST | Een 5,5 voor Nederlands zou fijn zijn

Een 5,5 voor Nederlands zou fijn zijn

De afgelopen zes jaar ben ik nog nooit zenuwachtig geweest voor een school-examen of proefwerk. Vandaag had ik toch echt wel wat zenuwen. Er werden veel  open vragen gesteld  waardoor ik erg  op mijn  spelling moest letten. Voor je het weet  heb je  0,7 punten aftrek. Daar werd ik vooral erg zenuwachtig van.

De eerste tekst begreep ik erg goed. De indeling was duidelijk en de vragen vond ik niet heel erg lastig. Ze stelden  veel inhoudelijke vragen  en weinig vragen over de verbanden van alinea’s. De laatste tekst begreep ik niet. Het ging over een schrijver die iets vertelde over het koopgedrag van consumenten in de supermarkt, door middel van de mening van een filosoof. Ik vond het moeilijk om uit elkaar te halen wat de filosoof zei en wat de schrijver zelf bedoelde. Ook vond ik de vraag wat voor structuur de tekst had moeilijk en heb ik uiteindelijk maar gegokt op vraag en antwoord. Ik heb hiervoor gekozen, omdat de laatste vraag ging over welke oplossingen de tekst gaf. Ik zag dit als een hint, maar het kan natuurlijk ook een instinker zijn geweest.

Ik heb van tevoren enkele oude examens gemaakt. De meeste gingen goed, maar natuurlijk zaten er ook een paar moeilijke opdrachten bij. Daarnaast had ik de standaard dingen geleerd, zoals signaalwoorden en drogredenen. Ik sta een 7,4 gemiddeld voor Nederlands. Ik heb dit vooral te danken aan presentaties. Daarvoor  heb ik  een paar keer hoog  gescoord.. Ik hoef daarom ook niet een heel hoog cijfer te halen voor dit examen, maar een 5,5 zou wel heel fijn zijn! Ik denk dat dit wel gelukt is.