TKMST | Examentijd: Eat, Read, Sleep and Repeat

Examentijd: Eat, Read, Sleep and Repeat

Zenuwslopend die examenperiode. Dít is hét moment waar je vanaf de brugklas naartoe hebt gewerkt. Al die spiekbriefjes, slapeloze nachten, woordenrijtjes (j’ai, tu es, elle/il est, nous sommes  in je slaap)  onverwachte so’tjes…. Laten ze alsjeblieft niet voor niets zijn geweest. Vandaag is het zo ver.

 1.        Geen docenten meer die je sterk de indruk geven dat de examens het meest belangrijke moment uit je leven zijn
  “Je zit hier niet voor mij hé, je moet het straks zelf doen!! Anders zit je hier volgend jaar nog”
  “Met die instelling kom je er niet hoor”
  “Veel leerlingen zijn gezakt op dit onderdeel”.
  Thanks voor de kalmerende woorden. Daar heb ik echt wat aan gehad.

 2.        Inmiddels kun je aan de eerste vraag van een oefenexamen al zien uit welk jaar die is, zo veel heb jij er al gemaakt
  Bonuspunten als je dezelfde oefenexamens die je in de klas hebt gemaakt, ook weer bent tegengekomen tijdens je examentraining die je natuurlijk in de vakantie hebt gevolgd.  

 3.        Jij hebt je tijd in de vakantie natuurlijk optimaal gebruikt
  In plaats van  je planning te volgen (verplicht gemaakt  tijdens mentoruur), ben je nét even wat vaker aan het genieten van het lekkere weer dan je lief is. YOLO, living my best life!! You can retake a test but can’t relive a party!
 1.        Je eet alles was los en vast zit omdat je trek krijgt van al die voorbereidingen voor je CSE
  Het is belangrijk om voldoende te eten en te drinken (water is een pré, alcohol is niet echt aan te raden) tijdens het leren. Dit helpt je  met het verbeteren van je concentratie. Door te leren verbrand je  calorieën, daarom mag jij ook die tweede reep chocolade lekker opeten.  Alles voor het brein.

 2.        Om een of andere reden lijd je aan een ernstige vorm van studie-ontwijkend gedrag’ (sog)
  Soggen, het overkomt de beste. Snap jij er wat van?  Elke keer als je een boek open slaat, staat ineens die nieuwe aflevering online, speelt je favoriete sportclub, heeft je goudvis last van een depressie en moet je hem  troosten. Zo kun je toch niet leren?
 1.        Geniet ervan dat je alles nu als excuus kunt gebruiken: “Maar ik moet rusten;  mijn hoofd leegmaken; me goed voorbereiden;  me goed voelen voor de eindexamens…
  1. Ben je te laat thuis en zijn je ouders boos? “Maar mam sorry ik was de tijd vergeten, ik vond het gewoon zo gezellig. Eindelijk vergat ik de zenuwen voor het examen”
  2.  Mogen we alsjeblieft (favoriete gerecht) eten? Ik ben echt gestrest voor het eindexamen en het zou mij echt helpen”
  3. Heb je je kamer niet opgeruimd? “Ik heb daar toch geen tijd voor als ik moet leren????
 1.        Niet zeker weten of je iets nu wel of niet snapt omdat je het zo vaak hebt geleerd maar niet echt goed hebt onthouden…
  “ Kansberekenen dat kan ik wel. Oh huh moet je nu nCr of nPr gebruiken voor deze kans? HALLO WAAR IS DIE SOLVER? Oh zo ik snap het alweer!”
  “Ja ik weet wat het gevangenendilemma is maar hoe werkt het ook al weer?”
  “NIEUW – OUD : OUD x 100”

 2.       Dat rustgevende moment dat je erachter komt dat je het merendeel van de stof wel begrijpt omdat je ‘het allemaal toch al een keer hebt gehad’
  KA 1: De leefwijze van de jagers en verzamelaars
  KA 2: Het ontstaan van de eerste landbouwnederzettingen.
  NAILED IT. ok ok sterk,  komt sowieso goed.
 1.         Als je iets niet snapt is er ook geen stress, je volgt gewoon extra lesjes online!
  Het behalen van mijn diploma wordt medemogelijk gemaakt door: mijn eigen inzet, het bijhouden van mijn huiswerk, hard werken, JORT geschiedenis, David Pijpaert, Juf Jansen en Wiskunde Academie.

 2.    Het is nu begonnen, toch wel een beetje spannend….
  Nog even en je bent van de middelbare school af! Moet het wel even allemaal goed gaan.. Had ik toch beter moeten leren? Eerder moeten beginnen? Wat als ik een black-out krijg? 

  Lieve examenkandidaat, 
  Het gaat helemaal goed komen! De examens zullen waarschijnlijk meevallen en er hangt minder van af dat je denkt. Knop omzetten en knallen! Komt helemaal goed.