TKMST | Geen concentratie? Met deze tips blijf je gefocust

Geen concentratie? Met deze tips blijf je gefocust

Je kent het wel: je moet eigenlijk nog een opdracht afmaken of een hoofdstuk leren, maar je gedachten blijven maar afdwalen… Ineens lijken dingen die alles behalve prioriteit hebben zoveel leuker om te doen. Herkenbaar? Deze tips helpen je om je beter te kunnen concentreren.

Ruim je werkplek op
Goede concentratie begint bij een opgeruimde werkplek. Ligt jouw bureau altijd bezaaid met papieren, pennen en andere prulletjes? Dan kan dit enorm afleiden. Ruim op, gooi dingen weg en geef spullen een vaste plek. Probeer de spullen op je bureau echt te beperken tot de dingen die je écht nodig hebt om te leren of werken. En ja: ook je telefoon kun je beter wegstoppen. Ligt er iets op je bureau waar je nog iets mee moet, zoals een openstaande rekening? Doe dit direct, want dit scheelt weer een ‘to do’ in je hoofd. Welke plek de beste werkplek is, verschilt per persoon. Waar sommigen zich alleen concentreren als het muisstil is, hebben anderen juist muziek nodig. Kies dus wat voor jou het beste werkt.

Organiseer je computer
Naast je werkplek kan ook je computer een puinhoop zijn. Door met mapjes en duidelijke namen te werken kun je alles het beste terugvinden. Het is dus een goed idee om dit te organiseren. Zorg er daarnaast voor dat je alleen de programma’s en internetpagina’s hebt openstaan die je nodig hebt. Dus geen WhatsApp of andere social media. Lukt het niet om jezelf te beheersen? Dan bestaan er zelfs programma’s om websites voor een tijdje te blokkeren.

Kies het goede moment
De meeste mensen weten van zichzelf op welk moment van de dag ze de meeste concentratie hebben. Ga hier slim mee om door zoveel mogelijk je studeer- en werkplannen op deze tijdstippen te plannen. Neem daarnaast genoeg pauzes tussendoor, tenzij je in een flow zit. Merk je dat je concentratie verslapt? Loop een rondje, pak iets te drinken of ga even naar de wc. Je kunt ook je pauzes inplannen, zodat je precies weet hoe lang je geconcentreerd bezig moet zijn.