TKMST | Geschiedenis: te veel en te lang

Geschiedenis: te veel en te lang

TKMST blogt over de examens! Iris (vwo) en Selma (havo) delen hun ervaringen in een #examenblog. Iris maakte voor haar geschiedenisexamen ezelsbruggetjes. En wat bleek? Hartstikke handig!

27 vragen is veel. Dat besefte ik me vandaag voor het eerst. Na drie uur aan uitkauwende, uitgravende, uitputtende geschiedenisvragen wist ik niet meer of de verleden tijd verboode of verbiede was. Dat bleek allebei niet te kloppen.

Voor het leren van de zogeheten kenmerkende aspecten had ik allerlei ezelsbruggetjes opgesteld, op aanraden van een vriendin. Grieken en Romeinen: welke klasse rok confronteert jongens? De 'klasse' staat voor: de klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur

Wat hebben die bruggen voor ezels geholpen! Dit examen was echt een kluwe van kenmerkende aspecten. Ik weet nog dat ik het een jaar geleden verdomde om die ingewikkelde zinnen uit mijn hoofd te leren. Want hoe zou het me ooit helpen in mijn leven? Maar of ik het nu wil of niet: het was hartstikke handig. 

Het lastigste aan het examen was voor mij om de concentratie vol te houden. Het is een lang examen en je moet goed opletten dat je wel antwoord geeft op de manier die de Heilige Examenmakers voor ogen hebben. Want als ze zeggen: laat dit zien met de twee kenmerkende aspecten, bedoelen ze dan dat je er alleen maar twee opschrijft of dat je ook nog je levensverhaal vertelt? 

De organisatie van mijn tafel was wel een dingetje vandaag. Bronnenboekje, opgavenboekje, antwoordenbladen, kladbaden, eten, drinken, marker, schrijfwaar, het lag allemaal in de weg. Tip: alles wat je niet nodig hebt op de grond, je bladen vaste plekken geven. Het laatste wat je wilt is dat je antwoorden, neer gekrast op het met bloed, zweet en tranen gekroonde papier, zomaar verdwijnen.
 

Door: Iris Veltman
Vak: Geschiedenis (vwo)
Datum: 15 mei 2018

Wil jij ook bloggen of vloggen voor TKMST? Check hier alle info of stuur een mailtje naar redactie@tkmst.nl