TKMST | Gestreste start bij wiskunde

Gestreste start bij wiskunde

TKMST blogt over de examens! Iris (vwo) en Selma (havo) delen hun ervaringen in een #examenblog. Wiskunde was Selma’s laatste examen (eindelijk!). Haar tip: zet sterretjes bij vragen die je niet weet, zodat je ze op het einde opnieuw kan proberen.

"Vandaag had ik eindelijk mijn laatste examen. Ik begon een beetje gestrest, omdat ik meteen de eerste vraag niet begreep. Halverwege liep ik vast en dus besloot ik om door te gaan met de volgende vraag. Door de zenuwen maakte ik bij de eerste vragen steeds schrijf- en rekenfouten, wat best vervelend was.

Gelukkig ging het daarna steeds beter. Elke keer als ik een vraag niet meteen kon beantwoorden, zette ik met een highlighter een sterretje. Zo kon ik op het einde de vragen opnieuw proberen te maken. Ik heb in de toets ook veel gehighlight. Bijvoorbeeld wanneer er stond dat je moest afronden op drie decimalen, zodat ik geen slordigheidsfouten zou maken.

Bij wiskunde is het belangrijk dat je veel examenopdrachten oefent. Deze opdrachten zijn namelijk net iets anders dan in je boek. Op Wiskunjeleren staan handige filmpjes waar de theorie wordt uitgelegd met uitgewerkte opdrachten als voorbeeld. Je moet ook goed weten hoe je met je rekenmachine werkt. Oefenen met het gebruik van de verschillende opties is dus handig. Zo kun je ook sneller doorwerken.

De laatste opdracht kostte veel tijd, maar hier waren we in de les al voor gewaarschuwd. Onze docent raadde ons aan om een kwartier voor de eindtijd met deze opdracht te beginnen. Qua lengte vond ik de toets wel te doen. Wiskunde is niet mijn sterkste vak, dus ik heb wel een voldoende nodig. Met statistiek heb ik moeite door mijn achterstand hierin. Ik kom van het vwo waar ik wiskunde C had en dus een hele andere theorie kreeg. Gelukkig heb ik daar wel met formules gewerkt. Die vragen kon ik makkelijk beantwoorden. Ik denk wel dat ik een voldoende heb maar ik verwacht geen heel hoog cijfer." 

Door: Selma Maharani
Vak: Wiskunde (havo)
Datum: 24 mei 2018

Wil jij ook bloggen of vloggen voor TKMST? Check hier alle info of stuur een mailtje naar redactie@tkmst.nl.