TKMST | Met je hoofd op het strand

Met je hoofd op het strand

TKMST blogt over de examens! Iris (vwo) en Selma (havo) delen hun ervaringen in een #examenblog. Kunst Algemeen was Iris' laatste examen en dat was te merken! Velen waren in feestelijke sfeer en zaten met hun hoofd al op het strand in Albufeira.

Op deze warme dag was het niet altijd even comfortabel in de computerlokalen, maar dat werd gecompenseerd door leuke en overwegend toegankelijke onderwerpen, genieten van King Kong en Jurassic Park, en ontzettend mooi gregoriaans gezang. Daarnaast was de sfeer vrij feestelijk omdat velen in hun hoofd al op het strand in Albufeira, Chersonissos of Terschelling lagen. Welverdiend, zou ik zeggen.

Oké! Geef 4 redenen waarom dit examen lastig was?

1. Er waren veel vragen waarbij je redenen moest opgeven, bijvoorbeeld voor het feit dat protestanten niet van opera's en ballet hielden. Los van persoonlijke smaak dan. Succes!

2. De vragen waren te doen, maar de antwoorden die je erop moest geven zijn echt simsalabim. Zomoesten wij een stel handschoenen op een schilderij in verband brengen met aardse ijdelheid. Of een gordijn met de tijdelijkheid van het bestaan!

3. Als je woordenschat je vandaag in de steek liet, had je ook een probleem. Een mooi antwoord als 'in deze film ondersteunen de dissonanten in de muziek de naderende vliegtuigen' wordt dan: 'die vervelende, snerpende tonen klinken als je de airplanes ziet vliegen en dat heeft effect'.

4. Het was vooral lastig om in te schatten wat voor een antwoord er van je verwacht werd. Bijvoorbeeld bij die vraag over de filmmaker die vindt dat films als een steen in je schoen moeten zijn. Er is een wereld van verschil tussen ‘Lars von Trier wil dat we zijn films in onze schoenen stoppen’ of ‘Lars von Trier laat al zijn acteurs een steen in hun schoen stoppen’. 

Aangezien ik (helaas) geen Fries, Arabisch, Russisch, Spaans of Turks in mijn pakket heb, ben ik nu (niet-helaas) klaar. Voor maar liefst drie maanden. Wellicht onderbroken door een korte, maar krachtige herkansing. Hopelijk ga ik het elke dag een beetje meer geloven, want op dit moment heb ik eerder de neiging om huiswerk te maken, mijn tas in te pakken en morgen om 6:30 op te staan.

Ik blijf het gewoon herhalen: de examens zijn voorbij. De examens zijn voorbij. De examens zijn voorbij!

Door: Iris Veltman
Vak: Kunst Algemeen (vwo)
Datum: 28 mei 2018

Wil jij ook bloggen of vloggen voor TKMST? Check hier alle info of stuur een mailtje naar redactie@tkmst.nl