TKMST | Robotsurveillanten bij de examens

Robotsurveillanten bij de examens

TKMST blogt over de examens! Iris (vwo) deelt haar ervaring in een #examenblog. Na de eerste tekst over robots staart Iris achterdochtig naar de surveillanten. Wat als de overheid robots inzet bij de examens?

Ik overdrijf maar een klein beetje wanneer ik stel dat ik veertig procent van mijn intellectuele groei tijdens dit schooljaar te danken heb aan de examenteksten Nederlands. Het komt regelmatig voor dat ik een intelligente gedachte heb die direct te herleiden valt tot deze pareltjes van de Nederlandse journalistiek. 

Zo ook vandaag. Eerst twee teksten over waarom geesteswetenschappelijke studies zo belangrijk zijn, om het hele idee vervolgens zonder genade af te maken in de derde tekst (met ironie bovendien). Heerlijk!

Hoewel… Die eerste tekst over hoe robots de wereld van ons overnemen deed me wel vol achterdocht naar de surveillanten staren. Wat als het zo ver komt dat de overheid robots inzet bij de examens? Ik heb ze goed in de gaten gehouden en concludeerde dat ze niet naar de wc zijn geweest, niets gedronken hebben en ik weet ook niet of ze wel ademden. Echte mensen kunnen bovendien niet drie uur lang nietsdoen...

Bij tekst 4 moesten we de titel 'Wat is slim?' parafraseren (in eigen woorden weergeven). Dat zo’n simpele titel zo ingewikkeld kan zijn. Mijn parafrasen waren: wat is pienter/schrander/
uitgekookt/snugger/listig/piechem/uitgeslapen? 

Nu de examenmakers een tekst hebben uitgekozen waarin staat: ‘Men kent overal de prijs, maar nergens meer de waarde van’, hoop ik dat dit idee zich verspreidt over de hele onderwijswereld. Leerlingen, ouders, leraren, overheid. Wat is de waarde van onderwijs? 

We kunnen naar school blijven gaan voor een papiertje dat ons toegang geeft tot nog meer papiertjes. Eindexamenkandidaten van nu zijn de hoofdrolspelers van morgen. Hoe leren zij de waarden waarvoor ze willen staan en waarvoor ze willen leven? Het antwoord is te vinden in de titel van tekst 1: meer filosofie!

Door: Iris Veltman
Vak: Nederlands (vwo)
Datum: 18 mei 2018
 

Wil jij ook bloggen of vloggen voor TKMST? Check hier alle info of stuur een mailtje naar redactie@tkmst.nl