TKMST | Stroopwafels bij het begin van het examen

Stroopwafels bij het begin van het examen

Mijn zenuwen vielen afgelopen dagen nog best mee. Maar toen ik vanochtend wakker werd en al helemaal toen ik naar school fietste werd ik stik nerveus. Mijn geschiedenisdocent was er ook toen ik de zaal binnenkwam. Hij deelde stroopwafels uit en wenste ons succes. Ik voelde me daardoor oprecht gesteund en het gaf me meteen meer energie. Zo ging ik lekker het examen in. 


Thuis had ik me goed voorbereid door bijvoorbeeld oude examens te oefenen. Daardoor wist ik hoe het examen er ongeveer uit moest zien en werd ik niet erg overvallen. Zodra ik begon met lezen verdwenen de zenuwen. Doordat ik meteen erg geconcentreerd was vergat ik helemaal om zenuwachtig te zijn. Natuurlijk zaten er wel moeilijke vragen bij waarvan ik het af en toe even benauwd kreeg, maar over het algemeen wist ik bij elke vraag welk antwoord er ongeveer verwacht werd. Wat me ook een rustig gevoel gaf is dat ik voor dit examen niet per se een voldoende hoef te halen om te kunnen slagen, maar liever wel natuurlijk.

Ik had geen last van andere examenleerlingen maar wel van de surveillanten, wat een beetje gek is naar mijn idee. Ik zat helemaal op de eerste rij, pal naast de tafel waar ze elkaar steeds afwisselden. Maar zodra er een probleem was, of er iets anders gemeld moest worden gingen ze dat naar elkaar fluisteren. De mensen achterin en in het midden van de zaal konden dit natuurlijk niet horen, maar de mensen vooraan zeker wel. Ik raakte er een beetje door geïrriteerd maar liet me niet uit het veld slaan. Uiteindelijk werd ik er ook niet meer zo van afgeleid. Ik was als derde klaar en liep met een goed gevoel de school uit. Wat een topbegin!

Door: Roos Franck
Vak: Geschiedenis (havo)
Datum: 13-05-2019