TKMST | Topsportster Emma combineert tennis met school en haar vrienden zien

Topsportster Emma combineert tennis met school en haar vrienden zien

Topsporter zijn en je middelbare school afronden. Hoe doe je dat? Emma van Poppel (18) tennist op het hoogste niveau, traint twintig uur in de week en mag haar vwo-examen in delen doen. Verslaggever Kim Tijssen interviewt haar.  “Ik wil van tennis graag mijn baan maken, maar ik moet wel realistisch zijn.”

Je traint twintig uur in de week. Heb je dat altijd gedaan?
“Ik heb in totaal op drie middelbare scholen gezeten. Op de eerste school trainde ik minder, maar toen was ik ook een stuk jonger. Daarna ben ik naar het Luzac gegaan. Ik ging tot 18:00 naar school en daarna meteen naar de training. Omdat dit wel erg druk was, koos ik voor een school waar ze rekening houden met je topsport. Nu zit ik op het Leonardo College. Dit is een speciale school voor topsport. Het verschil met de andere scholen is dat ik hier ook in de ochtenden mag trainen. Dit is erg fijn, omdat ik dan niet na mijn schooldag nog uren moet trainen. Nu kan ik het spreiden.”

Hoe combineer je topsport met bijvoorbeeld toetsen?
“Ik mag toetsen verplaatsen of ze in het buitenland doen. Dit is fijn als ik een drukke periode heb met tenniswedstrijden. In mijn examenjaar is dit wel lastiger en zijn de regels strenger. Je kunt dan niet zomaar meer toetsen op andere dagen maken. Ik moet dan vaker een training afzeggen”

Zit je vaak in het buitenland?
“Ongeveer acht weken per jaar heb ik wedstrijden in het buitenland Ik mag dan vrij nemen van school. De toetsen die ik mis, moet ik natuurlijk wel inhalen of in het buitenland maken met mijn trainer ernaast, zodat ik niet kan afkijken. Ik ben dit jaar naar Barbados en India geweest. Het is supergaaf dat ik zoveel mag reizen en dit kan combineren met school. Ik heb niet het gevoel dat ik achterloop doordat ik zoveel weg ben. Wel mis ik mijn vrienden, familie en klasgenoten altijd na zo’n lange tijd.”

Waarom heb je ervoor gekozen om gespreid examen doen?
“In 5 vwo vond ik het lastig mijn tennistraining te combineren met de vele schooluren. Daarom heb ik ervoor gekozen om gespreid examen te doen. Zo kan ik me focussen op tennis, mijn vwo-diploma halen en ook mijn vrienden en familie zien. Ik ben natuurlijk wel later klaar dan mijn vrienden en ook een stukje ouder als ik uiteindelijk mijn diploma heb.”

Hoe werkt gespreid examen doen?
“Dit jaar doe ik in drie vakken examen en volgend jaar in vier vakken. Dit jaar kies ik voor de drie vakken die ik het makkelijkst vind: wiskunde, m&o en Nederlands. Ik speel nu nog tennis onder de 18 jaar en ik wil zo hoog mogelijk eindigen. Met vier moeilijke vakken is dat lastiger. Ik denk er zelfs over na om volgend jaar twee vakken te doen en het jaar daarna de rest. Dit betekent wel dat ik nog twee jaar extra bezig ben met mijn vwo-diploma.” 

Hoe zie je je toekomst voor je?
“Na mijn middelbare school neem ik een tussenjaar. Dan wil ik mij volledig focussen op tennis. Daarna zou ik graag een studie volgen. Als topsportster mag je langer over je studie doen. Zo kan ik dus ook tijdens het studeren op hoog niveau blijven tennissen. Ik heb nog geen idee wat ik wil studeren, maar ik heb nog wat jaren om erover na te denken. Ik wil natuurlijk graag mijn baan maken van tennis, maar ik moet wel realistisch blijven of dit lukt. Ik kan er niet half voor gaan.”