TKMST | Uitstel van je studiekeuze? Ga na de havo naar het vwo!

Uitstel van je studiekeuze? Ga na de havo naar het vwo!

Vwo kan een goede optie zijn na je havo-diploma. Zeker als je nog niet weet wat je wilt studeren. Onze verslaggever Kim Tijssen interviewt Kelly Gijsman (18). Zij wist niet wat ze wilde en ging daarom na de havo naar het vwo. “Op sommige momenten denk ik dat ik er gewoon nog mee kan stoppen.”

“De Hotelschool The Hague leek mij leuk, maar deze opleiding is in het Engels. Voordat ik hieraan zou  beginnen, wilde ik mijn Engels verbeteren. Als ik vwo deed, kon ik nog twee jaar extra oefenen. Ook wilde ik leren hoe ik dingen beter kan verwoorden. Dat kon op het vwo door filosofie te kiezen. Ik wist ook nog niet zeker welke studie ik echt wilde. Kortom: in alle opzichten was het vwo de beste keuze voor mij.”

Heb je lang over deze keuze getwijfeld?
“Nee. Plan A was naar het vwo gaan en ik had geen overtuigend plan B. Ik vroeg mij af of mijn cijfers hoog genoeg waren voor het vwo. Maar ik stond er uiteindelijk goed voor.”

Wat zijn de grootste verschillen tussen havo en vwo?
“Ik vind wiskunde A veel moeilijker. Het verschil qua niveau is echt te merken. Op de havo besteedde ik niet veel tijd aan mijn huiswerk en ik haalde alsnog prima cijfers. Op het vwo moet ik meer tijd in mijn huiswerk steken. Het is gewoon veel meer. Maar op wiskunde na vind ik dat de meeste vakken enigszins vergelijkbaar zijn.”

Vond je het moeilijk dat jij achterbleef en je vrienden en vriendinnen gingen studeren?
“Nee eigenlijk niet. Soms hoorde ik verhalen dat ze het helemaal niet naar hun zin hadden en dan was ik blij dat ik nog niet voor een vervolgstudie had gekozen. Ik was wel de enige in mijn klas die naar het vwo ging.”

Merk je het leeftijdsverschil tussen jou en je huidige klasgenoten?
“Ik had meer verschil verwacht. Ik kan het goed vinden met mijn klasgenoten. Na het eindexamen ga ik met een paar meiden op examenreis.”

Moest je toetsen opnieuw doen op het vwo?
“De rekentoets hoefde ik gelukkig niet meer opnieuw te doen, maar mijn profielwerkstuk wel. De rekentoets is op de havo en vwo hetzelfde. Het profielwerkstuk wordt op het vwo strenger beoordeeld.”

Is je studiekeuze veranderd nu je vwo doet?
“Ik denk nog steeds na over de hotelschool. De toelating is streng, omdat ze maar een beperkt aantal mensen aannemen. Je moet een motivatie sturen en een toelatingstest maken. Met mijn vwo-diploma hoop ik meer kans te maken. Als dit niet lukt wil ik een universitaire opleiding doen. Anders vind ik het toch zonde van die twee jaar extra op de middelbare school. Ik wil dan iets doen als bedrijfseconomie.”

Heb je ooit spijt gehad van de keuze om door te gaan naar vwo?
“Op sommige momenten denk ik nog steeds dat ik er gewoon mee kan stoppen. Bijvoorbeeld als het te veel is wat ik moet doen. Maar na het anderhalf jaar zou dat zonde zijn. Ik heb nog maar een paar maanden te gaan. Mijn tip is: denk goed na over je keuze. Die twee extra jaar kun je makkelijk onderschatten. Ik dacht dat ik dat wel even zou doen, maar het is toch wel langer en intensiever dan ik dacht.”

EISEN OVERSTAP VAN HAVO NAAR VWO 
Er bestaat geen wettelijke regeling om na de havo te worden toegelaten tot het vwo. Scholen mogen zelf eisen stellen. Wil je zeker zijn dat jij voldoet aan de eisen van jouw school, check dan de site van je school of vraag het aan je mentor of decaan.

Veelvoorkomende eisen zijn:

  • Een verplicht gemiddeld eindcijfer van rond de 7, vaak voor het centraal examen, maar soms ook voor het schoolexamen.
  • Een positief advies van de vakdocenten.
  • Een gemiddeld cijfer van minimaal 6,8 voor Nederlands, Engels en Wiskunde
  • Een intakegesprek en een motivatiebrief.
  • Een aanvullende toets voor een extra niet eerder gevolgd vak dat in 5 vwo deel uitmaakt van het onderwijsprogramma.