TKMST | Au pair worden na je examenjaar

Au pair worden na je examenjaar

Juultje (18) woont nu vier maanden als au pair in Engeland. Dat was niet helemaal wat ze in gedachten had toen ze eindexamen havo deed afgelopen jaar. Helaas werd ze niet aangenomen bij haar favoriete studie.  

“Eigenlijk wilde ik helemaal geen tussenjaar nemen. Ik wilde Docent Theater studeren. Ik houd van theater. Altijd al. Vorig jaar heb ik een theatervooropleiding gedaan en auditie voor de studie Docent Theater. Helaas werd ik afgewezen. Als reden kreeg ik dat ik nog wat jong was (toen 17, nu 18) en dat ik wat levenservaring moest opdoen voordat ik aan deze studie begon.” 

Geen plan B 
“Na deze afwijzing wist ik het even niet meer. Wat moest ik nu? Ik wist dat een plan B handig was, vooral met opleidingen zoals deze. Dat was genoeg gezegd door familie, vrienden, decanen en leraren. Jaja, maar ik had gewoon geen andere studie die mij net zo leuk leek als de theateropleiding. Dit is nu eenmaal wat ik het allerliefste doe.” 

Naar het buitenland 
“Met een tussenjaar had ik nog wat langer de tijd om een geschikte studie te vinden en ‘levenservaring’ op te doen. Ook kon ik dan nog een keer deelnemen aan de audities. Dus hoe dat  tussenjaar invullen? Ik ging er samen met mijn moeder voor zitten. Ik wist sowieso dat ik naar het buitenland wilde om een taal te leren. Naast theater vind ik talen ook erg leuk.” 

Engelse sarcastische en droge humor 
“Mijn moeder was vroeger au pair geweest in Engeland. Haar verhalen klonken leuk! Ik was nieuwsgierig en we zochten samen op internet naar au-pairbureaus. We vonden de organisatie: Travel Active. Dit leek me wel wat voor mij. Ik houd van Engeland. De Engelse (sarcastische en droge) humor en de mooie Engelse natuur. Engels sprak ik natuurlijk al, maar ik kon het hierdoor verbeteren. Ik zag het al helemaal voor me. Tot ik een mail kreeg met een hele waslijst aan dingen die ik moest regelen voordat ik kon vertrekken, dat viel wel een beetje tegen.”

Op zoek naar een familie 
“Ik moest een bewijs van goed gedrag (VOG) aanvragen, een host-family-brief schrijven, een fotoalbum van mezelf maken en nog twee heel lange formulieren invullen met echt alles in detail over mezelf. Daar was ik wel even mee bezig. Nadat alles was goedgekeurd kon ik dan eindelijk op zoek naar een familie.” 

Drie kinderen met autisme 
“Door het au-pairbureau werd ik gematcht aan een familie van vijf kinderen, waarvan drie met autisme. Daar schrok ik wel even van, maar na een skypegesprek met de ouders kreeg ik er een beter gevoel over. De ouders kwamen heel aardig over en er werd niet van me verwacht dat ik de hele tijd alleen met alle vijf de kinderen thuis zou zijn. Ze zochten een extra paar handen. Ik besloot dat deze familie het werd en twee weken later vertrok ik naar Birmingham!”