TKMST | Bedrijfskundige worden met een E&M profiel

Bedrijfskundige worden met een E&M profiel

Zit jij in de bovenbouw en heb je gekozen voor het profiel Economie & Maatschappij? Dat heb je waarschijnlijk gedaan omdat je de vakken wiskunde, economie en geschiedenis leuk vindt en er goed in bent. Met het E&M pakket kun je een hoop kanten op na je examen. Zo kun je een studie gaan volgen om bijvoorbeeld het onderwijs in te gaan, jurist of marketing- en communicatiemedewerker te worden, of in de media of journalistiek te gaan werken. Vind je vooral economie en wiskunde leuk, en volg je ook het vak Management & Organisatie? Dan kun je ook nadenken of de bedrijfskundige kant iets voor je is.

Wat doet een bedrijfskundige?
Een bedrijfskundige kan zich zowel bezighouden met de interne organisatie als de externe marktomgeving van een bedrijf. Over het algemeen komen de werkzaamheden van een bedrijfskundige neer op het managen, inrichten of veranderen van organisaties. Hierbij gaat het  bijvoorbeeld om financiële, organisatorische, marketing of personeelsgerelateerde vraagstukken die je als bedrijfskundige moet zien op te lossen. Hoe kan bijvoorbeeld het beste een grote organisatorische verandering worden doorgevoerd? Hoe kan een onderneming winstgevender worden? Of: Wat is de beste strategie als een onderneming internationaal wil gaan opereren?

Er bestaan verschillende soorten arbeidsrelaties voor bedrijfskundigen. Je kunt in dienst van een organisatie werken, dan heb je als functietitel manager van een bepaalde afdeling. Ook kan een bedrijfskundige als zelfstandige werken of als adviseur voor een adviesbureau. Dan heet de functie een bedrijfsadviseur of consultant. Een bedrijfskundige heeft overigens in zijn werkzaamheden met diverse disciplines te maken. Er zijn namelijk veel oplappingen met vakgebieden als organisatiekunde, bedrijfseconomie, psychologie en marketing.

Geschikte studies om bedrijfskundige te worden
Om een bedrijfskundige te worden, kun je diverse studies volgen. Op universitair niveau zijn  bijvoorbeeld de studies Economie en Bedrijfskunde, Bedrijfskunde of International Business Administration erg geschikt. De opleiding Bedrijfskunde wordt door diverse hogescholen ook op HBO-niveau aangeboden, en verder zijn er ook de opleidingen Commerciële Economie en International Business. De meeste studies kun je met een HAVO- of VWO-diploma zonder verdere eisen volgen. Wel is bij sommige studies sprake van een numerus fixus.

Denk jij dat je nooit meer een studie hoeft te volgen na een HBO- of WO-opleiding? De arbeidsmarkt is tegenwoordig heel anders dan vroeger. Mensen krijgen niet snel meer een vast contract, en kiezen er ook zelf sneller voor om vaker van werkgever te wisselen. Daarom is het belangrijk om bij te blijven leren over je vakgebied. Bij een trainingsbureau kun je als je al werkt terecht voor vervolgopleidingen binnen het bedrijfskundige vakgebied. Via een kennisnetwerk blijf je daarnaast op de hoogte van je laatste ontwikkelingen op je vakgebied.

Goede baankansen als bedrijfskundige
Na je studie wil je natuurlijk ook graag echt in de praktijk gaan brengen wat je hebt geleerd. Daarom is het goed om te weten dat volgens de Nationale Beroepengids een bedrijfskundige een zeer goede baankans heeft, dat er een goed salaris wordt geboden en er ook nog eens goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn zoals een telefoon en laptop van de zaak.