TKMST | Corona? Dat overkomt mij niet …

Corona? Dat overkomt mij niet …

Corona is iets voor anderen, dacht student Kenny van Elteren. Totdat hij de ziekte zelf kreeg. ‘Moest ik ineens iedereen gaan bellen om te zeggen dat ze in quarantaine moesten.’

“Een klein hoestje op vrijdagavond. Vrij onschuldig. Op zaterdagochtend was het duidelijk: hoesten, verkoudheid, eerst warm dan koud en spierpijn. Griep dus. Of corona? Toch maar even bellen voor een test. Pas over vier dagen kon ik terecht.”

Behulpzame vriendin

“In die dagen werd ik steeds zieker. Ik woon alleen, dus gelukkig haalde een behulpzame vriendin boodschappen en schoof die met anderhalve meter afstand naar me toe.”

Hele dag buiten adem

“Door de koorts werd ik rillend van de kou wakker en met een extra deken sliep ik niet in vanwege de hitte. Met intense spierpijn in mijn rug lag of zat ik in geen enkele houding comfortabel. Hoesten en niezen deed ik vrijwel constant, ik was de hele dag buiten adem.”

Fietsen in de stromende regen

“Gelukkig ging het op de testdag iets beter. Ik moest dertig minuten door de stromende regen fietsen. Dat was de zwaarste fietstocht uit mijn leven, maar het gaf me toch een fijn gevoel, waarschijnlijk omdat ik veel sport en dit mijn eerste beweging was in vijf dagen.”

Besmettelijk zonder dat ik het wist

“De volgende dag werd ik gebeld door de GGD: U bent positief getest. Ik had al zo’n vermoeden. Ik kreeg direct een bron- en contactonderzoek. Waarschijnlijk had ik corona een week voor die lichte hoest op de voetbalclub opgelopen. In die week daarna was ik dus besmettelijk geweest voor anderen, zonder dat ik het wist.”

Iedereen bellen om te vertellen dat ik corona had

Ik was in die week bij de logopediste; werd ingewerkt op mijn nieuwe werk; had een date-afspraak (en heb inderdaad gezoend) en ik heb in de studio gezeten om muziek op te nemen. Al deze mensen moest ik dus een bericht sturen dat zij met mij in aanraking waren geweest en dus in quarantaine moesten.”

Verward en gefrustreerd vanwege quarantaine

“Dat was niet fijn. Velen reageerden dan ook verward en gefrustreerd, zeker wanneer zij geen klachten hadden. Gelukkig verweet niemand het mij persoonlijk en is ook niemand ziek geworden. Bij besmetting moet je minstens zeven dagen in quarantaine en je mag er weer uit als je minstens 24 uur klachtenvrij bent. Inmiddels ben ik zes dagen klachtenvrij, maar heb ik geur- en smaakverlies en voel mij af en toe mentaal en fysiek totaal uitgeput.”

Wat ik ervan leerde:

Onderschat het virus niet

  1.        Corona is een venijnig virus, dus onderschat het niet. Er zijn veel mensen die blijvende klachten overhouden.

Denk aan het overbelaste zorgpersoneel

  1.       Het zorgsysteem is overbelast. Dat zag ik onder andere aan de tijd die het kostte om getest te worden. Ook de locatie was erg onpraktisch, maar wel de enige mogelijkheid.

Jij kunt andere, zwakkere mensen besmetten

  1.       Voorkomen is beter dan genezen. Je kunt dit virus ongemerkt doorgeven. Ik had het mijzelf nooit vergeven als ik in die week bijvoorbeeld mijn ouders had besmet. Zij zijn meer een risicogroep dan ik.

Jij merkt niks, anderen des te meer

  1.       Ook al merk jij er misschien niet zo veel van in je dagelijks leven, de lasten van de huidige pandemie zijn voor anderen nauwelijks tot niet te dragen. Mensen zijn overwerkt en anderen gaan dood aan dit virus.

Dus alsjeblieft: let op jezelf en op anderen. Leef de regels zo veel mogelijk na!