TKMST | DE TKMST van ... Michelle Oberstadt

DE TKMST van ... Michelle Oberstadt

Eerste wilde ze pabo doen, maar koos voor mbo-verpleegkunde door haar liefde voor ziekenhuisseries. Nu werkt ze op de afdeling Cardiologie (hart en bloedvaten) van het VUmc en doet daar intern een hbo-opleiding. 
“Ik leer graag dingen die ík leuk vind.”

Wie-wat-waar?
“Michelle Oberstadt (24) rondde haar mbo-opleiding Verpleegkunde af aan ROC Mondriaan en nu volgt zij een interne hbo-opleiding Cardiac Care Verpleegkunde (CCU) aan de Amstel Academie van het VUmc in Amsterdam.” 

Waarom verpleegkunde?
"Nou eigenlijk wilde ik pabo gaan doen, maar vlak voor de inschrijfdatum liep ik een dagje mee op een school. Hartstikke leuk, dacht ik aan het einde van de dag, maar niet voor mij. Ik wil kinderen wel graag iets leren, maar niet als het per se moet.”

Wat nu?
“Ik keek vroeger altijd ziekenhuisseries, dus die wereld boeide me ook. Met mijn ouders ging ik naar een open dag van het ziekenhuis. Toen heb ik voor mbo-verpleegkunde gekozen, maar ik twijfelde wel over mijn keuze.”

Kun je goed tegen bloed?
“Redelijk. Staand naast een groot ongeluk, moet ik wel iets wegslikken. Bij Cardiologie heb je gelukkig geen gapende wonden. Dat is allemaal vrij klinisch. Je moet daar wel voortdurend bedacht zijn op crisissituaties.”

Geef eens een voorbeeld?
“De toestand van een patiënt kan binnen een paar minuten totaal veranderen. Tijdens mijn stage liep ik een controle op de zaal en zag ineens dat een patiënt er bleek, zweterig en versuft uitzag. Ik sloeg meteen alarm. Direct stond de kamer vol met artsen en verpleegkundigen. Ik schrok, maar had wel het juiste gedaan. Ik werd goed opgevangen door mijn collega’s. Dat is echt belangrijk.”

Je ziet dagelijks heftige dingen 
Ik ben sneller volwassen geworden door dit werk. Ik word geconfronteerd met leven en dood, terwijl mijn leeftijdsgenoten daar totaal niet mee bezig zijn. Ik waardeer het leven daarom des te meer.”

Wanneer wist je dat je de juiste studiekeuze had gemaakt?
“Tijdens mijn derdejaars stage in het ziekenhuis. Geen dag is hetzelfde en je kunt in je werk echt iets voor mensen betekenen.”

Nu doe je een interne opleiding op hbo-niveau, waarom geen hele hbo-opleiding?   
“Toen ik op het mbo begon, wilde ik eerst ervaring opdoen en kijken of de studie wel echt bij me paste. Doorstuderen kan altijd nog, dacht ik. Nu combineer ik werk en een studie. Dat vind ik ideaal. Ik leer graag dingen die ík leuk vind. Na een maand werken, ga ik een week naar school.”

 Waar heb je het meest van geleerd?
“Van mijn stages. Je leert veel op school, maar nog veel meer in de praktijk. En dat ik de rust heb genomen om eerst ervaring op te doen en pas daarna door te leren. Dat past bij mij.”

 Hoe zie jij je TKMST?
“Ik leer iedere dag nog zo veel. En er is nog zo veel mogelijk. Voorlopig kan ik nog niet verder kijken.”