TKMST | De collegezaal is niet de enige plek waar je dingen leert

De collegezaal is niet de enige plek waar je dingen leert

Merijn nam een tussenjaar, ging drie maanden naar Costa Rica om Spaans te leren. Bij thuiskomst wist hij wat hij wilde studeren. Of toch niet helemaal? ‘Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn verkeerde keuze, alleen: wat ga ik nu doen?”

“Omdat ik zo veel interessant vind, kun je denken dat ik mijn uiterste best doe een juiste studie te vinden. Maar eigenlijk heb ik dat niet gedaan. Toen ik terug kwam uit Costa Rica schreef ik me in voor twee studies waarvan ik eigenlijk niet overtuigd was.”

Uitgeloot voor Oslo
“Na mijn tussenjaar wilde ik gewoon naar de uni, net als iedereen om me heen. Voor nummer één, ‘International Environment and Development Studies’ in Oslo, werd ik uitgeloot. Prima, want het idee om direct na terugkomst naar Oslo te verhuizen, bezorgde me direct stress.”  

Liefde voor talen: Koreastudies
“Dus ging ik voor nummer twee, ‘Koreastudies’ aan de Universiteit Leiden. De reden was simpel: ik hou van talen (maar hee, acht uur per week Koreaanse taalcolleges?!) en ik ben geïnteresseerd in het politieke fiasco in Korea. Dan is Koreastudies perfect voor me, toch? Ja, nee dus.”

Meeloopdagen gemist
“De studie was niet zoals ik hem mij had voorgesteld en voldeed ook niet aan de beschrijving op de site van de universiteit. En daar had ik, naïef misschien, mijn hele keuze gebaseerd. Ik was natuurlijk ook nog in het buitenland ten tijde van alle open dagen, meeloopdagen en proefstudeerdagen.”

Niet gelukkig van oud-Chinese poëzie
“Na een maand van eindeloze geschiedeniscolleges over stichtingsmythes en oud-Chinese poëzie wist ik zeker: hier word ik niet gelukkig van. Per direct besloot ik om alleen de taalcolleges dit semester af te ronden en dan te stoppen met de studie.”

Bestuursfunctie studievereniging
“De functie in het bestuur van mijn studievereniging, die ik in mijn eerste week enthousiast op me genomen heb, vervul ik wel tot het einde van het jaar. (Pro tip: meld je niet aan voor belangrijke functies in je studievereniging als je niet zeker bent over je studiekeuze.) Verder heb ik geen seconde spijt gehad van mijn keuze, alleen: wat ga ik nu dan doen?”

Quarter life crisis
“Weer beginnen bij nul, dat is de realiteit. Hallo studiekeuzetests, urenlang studies opzoeken en janken om deze quarter life crisis. Eén ding weet ik in ieder geval zeker: open dagen, proefstudeer- en meeloopdagen zijn vanaf nu mijn beste vrienden. Zoals de meeste rationeel nadenkende scholieren zich waarschijnlijk al wat eerder dan ik hebben gerealiseerd.”

Op zoek naar de perfecte studie
Op dit moment kanshebber nummer één? Future Planet Studies aan de UvA, zo ongeveer de Nederlandse versie van IEDS in Oslo. Ik sta al ingeschreven voor de meeloopdag en ben vol hoop dat dit hem dan toch wel wordt: dé perfecte studie.

Een jaar van je leven weggegooid
Al die mensen die het zo zielig voor je vinden dat je ‘een jaar van je leven weggooit’ omdat je de verkeerde studie hebt gekozen? Laat ze maar kletsen. De collegezaal is niet de enige plek waar je dingen leert.

Nieuwe vrienden
Ik heb mezelf en de Koreaanse taal en cultuur beter leren kennen, doe nog steeds bestuurservaring op bij een grote studievereniging en heb tientallen nieuwe vrienden ontmoet die zich wél op hun plek voelen bij Koreastudies, dus dit extra jaartje is onhandig maar verre van nutteloos. Bovendien: als je je uitschrijft krijg je een deel van je collegegeld gewoon terug!

Lees ook de andere blogs van Merijn: 

1. Buitenlandblog: Spaans leren in Costa Rica 
2. Buitenlandblog: Stap uit je comfortzone en praat met mensen die je niet kent
3. Buitenlandblog: omgaan met heimwee 
4. Buitenlandblog: Goedkoop studeren in het buitenland