TKMST | De kale realiteit van het studentenleven

De kale realiteit van het studentenleven

Je kent het wel: je begint aan je studie en je staat te popelen om het huis uit te gaan. Eindelijk doen wat je wilt zonder dat je ouders meteen zeuren dat je wat moet doen met je leven. Lekker laat thuiskomen, dat vieze bord gewoon laten liggen (zonder dat iemand er wat van zegt) en vooral doen wat je niet laten kunt. Totdat ineens je geld op is.

Ome DUO
Zo rond de 23e van de maand voelt iedere student zich koning omdat ome DUO de leningen stort. Helaas is dit gevoel maar van korte duur. Het eerste dat wordt afgeschreven zijn namelijk jouw vaste lasten:

Huur: gemiddeld in Nederland € 417 per maand (Dat is gewoon een midweekje weg)
Collegegeld: € 228 per maand (of €456 euro per twee maanden), als je niet gezegend bent met ouders die dit voor je betalen.

Ben je actief bij een studentenvereniging, ga dan uit van een maandelijkse rekening van
minimaal € 200 afhankelijk van hoe veel je eet en drinkt. Dus je hebt je geld nét binnen en meteen ben je al € 845 euro lichter. En dan moet de maand nog beginnen.

Stuko maaltijd
De eerste keer dat ik van mijn eigen geld boodschappen deed, schrok ik me dood. Een blok kaas was zo achterlijk duur dat ik meteen mijn moeder belde om te vragen of zij volgende keer kaas voor mij wilde kopen. Logisch gevolg: de student koopt alles wat (relatief) goedkoop is: Chips, koekjes, eitjes, knakworsten, pindakaas, noedels, diepvriespizza’s en natuurlijk de welbekende dierlijke lasagne van €1,50 voor als je écht brak bent.

Thuisbezorgd
Ik geef maandelijks ongeveer €120 uit aan boodschappen. En dan heb ik buiten de deur eten en thuisbezorgd maar even niet meegerekend uit de angst dat mijn moeder dit artikel gaat lezen. 

Totaal: € 965.

Maandelijkse financiële tegenvaller
Nu we de vaste aftrekposten en het eten in de begroting hebben opgenomen, is het een sport om het uit te houden tot het einde van de maand. Dit is topsport, want als student is er eigenlijk ALTIJD een financiële tegenvaller. Ook die moet je opvangen.

Veelvoorkomende risico’s
- Een maand te diep in het glaasje gekeken met als gevolg en kale bankrekening
- Het struisvogeleffect treedt op als je iets te vaak dronken langs de snackbar loopt en je portemonnee dunner wordt, maar jij zelf alleen maar dikker..  
- Band lek, scherm kapot, uit je broek scheuren door alle snacks en drank, onvoorziene verjaardagen. 
- Onverwachte uitjes waarbij je beslist niet thuis kúnt blijven
- Laag staan in de WieBetaaltWat-app 
- Gewoon, zoals ik, een gat in je hand hebben

 Al met al kun je ervan uitgaan dat een uitwonende student gemiddeld € 1.224 euro kwijt is per maand. Maar wees niet bang: zoals je ziet is het zo gek als je het zelf maakt!

 

Ook interessant: 
Bijbaantjes 
Studeren als je niks kan zien, hoe werkt dat? 
Studenten ABCtje