TKMST | Het studentenleven: lang leven de lol en lenen bij ome DUO

Het studentenleven: lang leven de lol en lenen bij ome DUO

Veel studenten leven onder het motto: lang leven de lol en lenen bij ome DUO, echter is dit op de lange termijn niet heel verstandig. Zoals iedereen wel weet zijn hoge schulden niet fijn, maar wat zijn nou de concrete negatieve gevolgen van een hoge studieschuld? In dit artikel vertellen waarom je maximaal lenen wilt vermijden waar mogelijk.

Schulden

Studenten hebben over het algemeen erg weinig tijd om te werken. Een voltijd studie kost je al gauw 40 uur per week. In deze tijd heb je les, of ben je thuis de stof aan het doornemen. Veel studenten maken daarom gebruik van de studiefinanciering om toch royaal te kunnen leven. Dit is een schuld die invloed heeft op je hypotheek. Belangrijk dus om hier rekening mee te houden bij de aanschaf van je nieuwe woning.

Een studieschuld niet BKR geregistreerd

Een studieschuld wordt niet geregistreerd bij BKR. BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Wanneer iemand een lening krijgt van een kredietverstrekker dan wordt dit normaliter geregistreerd bij het BKR. Dit wordt gedaan omdat geldverstrekkers zo kunnen zien hoeveel leningen iemand heeft openstaan en of deze persoon de lening altijd netjes terugbetaald. Zo kan de bank goed het risico inschatten.

Banken kunnen niet zien dat je een studieschuld hebt. Toch is het niet handig om je studieschuld te verzwijgen bij een hypotheekaanvraag. Wanneer namelijk blijkt dat je toch een studieschuld hebt dan kan de bank jouw hypotheek intrekken met alle gevolgen van dien.

Oppassen met maximaal lenen

Omdat de woningmarkt momenteel niet heel toegankelijk is voor starters luidt het advies om niet onnodig te gaan lenen. Wanneer je je eerste woning wilt kopen kan deze studieschuld je tegen gaan werken. Ook al is de rente op de lening erg laag. Ook is het verstandig om eerst je studieschuld af te betalen en daarna een hypotheek aan te vragen. Hierdoor kun je een hogere hypotheek aanvragen. Tenslotte kun je met een hogere hypotheek een mooier huis kopen met alle voordelen van dien. Kortom; leen enkel het geld wat je echt nodig hebt en kijk uit met onnodige leningen, want deze kunnen je later tegenwerken.