TKMST | Joëlle: ‘Veel meer zin in mijn studie na de intro-week’

Joëlle: ‘Veel meer zin in mijn studie na de intro-week’

Joëlle Beekman (18) studeert Criminologie aan de Universiteit van Leiden. Ze deed de introductieweek El Cid in leiden. Ze zag verschillende studentenverenigingen van binnen en feestte de hele week. Een interview van Kim Tijssen.

Wat verwachtte je van de intro-week/Elcid-week?
“Ik dacht vooral aan herrie schoppende studenten. Maar ik was ook benieuwd hoe het eruitziet bij studentenverenigingen. En natuurlijk kennis maken met mensen van mijn opleiding.”

Wat deed je die week?  
“Ik kwam in een vast groepje van ongeveer twaalf mensen van verschillende studies met twee mentoren (ook studenten). Overdag gingen we naar studentenverenigingen om een kijkje te nemen. We deden kennismaking spelletjes om elkaar beter te leren kennen. We lunchten en dineerden op verschillende plekken, bijvoorbeeld bij de hogeschool of bij een studentenvereniging.

Op maandag was er een informatiemarkt over studie- en studentenverenigingen. Ik maakte een silent-disco mee op de burcht in Leiden. Iedereen droeg een koptelefoon en danste door de burcht. Heel leuk. ’s Avonds ging ik vaak mee met een van mijn mentoren naar een feestje op een studentenvereniging. Normaal zijn deze feestjes niet open voor niet-leden. Dit vond ik erg leuk. Ik ben bij Augustinus, Dak, SSR, Minerva en Quintus geweest.”

Wat was het leukst van deze week?
De kroegentocht. Zelf kom ik uit Leiden, maar de mensen uit mijn groepje kwamen ergens anders vandaan. Het was leuk om te laten zien waar ik vaak naar toe ga, zoals de Roebels en de Storm. Maar ook om kroegen te zien waar ik zelf nooit kom.”

Heb je veel nieuwe mensen ontmoet?
“Zeker. Mijn groepje van die week heb ik goed leren kennen. Veel mensen van de opleiding en daaromheen nog mensen die in Leiden gaan wonen. Zo is het minder spannend om met de opleiding te beginnen.”

Wat was je indruk van de studentenverenigingen?
“Het is niet overal een chaos zoals ik verwachtte. Misschien kwam dit ook wel doordat het open dag was haha.”

Wil je nu bij een studentenvereniging?
“Ik vind dat ik te snel moet beslissen. Ik wil mij dit jaar oriënteren en dan waarschijnlijk volgend jaar een keuze maken. Ook wil ik mijzelf focussen op punten halen voor mijn studie. Ik heb me wel ingeschreven voor de studievereniging. Hier horen veel minder verplichtingen bij, maar je hebt wel leuke uitjes. Ook ga ik mee op het eerstejaars weekend. Door de intro-week ken ik wat mensen die ook mee gaan.”

Ga je op kamers?
“Het lijkt mij heel leuk, vooral omdat je straks veel mensen kent die ook op kamers wonen. Maar ik woon tien minuutjes van mijn opleiding vandaan, dus er is geen noodzaak. Ik wacht het dus nog even af.”

Hoe kijk je terug op de week?
“Ik vond het echt superleuk! Ik had dit absoluut niet willen missen. Het hoort er gewoon bij. Wel ben ik er erg moe van en moet ik ervan bijkomen. Ik heb nu veel meer zin in mijn studie dan voor de intro-week.”