TKMST | ‘Jongeren hebben invloed!’

‘Jongeren hebben invloed!’

VN-jongerenvertegenwoordiger Jahkini Bisselink: ‘Jongeren hebben invloed!’ 

Jahkini Bisselink (19) solliciteerde vorig jaar op de vacature voor jongerenvertegenwoordiger voor Nederland bij de VN. Tot haar grote verrassing werd ze aangenomen en vervult zij deze functie voor twee jaar. Het jongerenblad 7Days nomineerde haar voor jongere van het jaar. “Probeer niet meteen de hele wereld te verbeteren, maar begin in je eigen omgeving.” 

Waar moeten wij Jahkini Bisselink van kennen?
In 2017 werd Jahkini Bisselink (19) uitgeroepen tot jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Dat betekent dat zij alle jongeren van Nederland vertegenwoordigt bij de VN, dat is een internationale organisatie voor vrede en veiligheid waar bijna 200 landen lid van zijn.  

Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?
“Ik heb altijd goed geweten wat ik wilde. Sinds de middelbare school ben ik al maatschappelijk actief. Zo deed ik mee met schoolprojecten, was ik vrijwilliger bij Warchild en deed ik mee aan een Unesco-werkgroep. Na mijn middelbare school heb ik een tussenjaar genomen om me te focussen op dit werk. Toen ik de vacature zag op de site van de Nationale Jeugdraad leek het mij meteen superleuk. Mijn persoonlijke omgeving is niet zo maatschappelijk betrokken. Mensen gaan bijvoorbeeld niet stemmen tijdens verkiezingen. Ik begrijp dat soms wel omdat de jongeren zich niet vertegenwoordigd voelen. Daarom voelt dit werk ook als een hele eer.”

Wat doe je precies voor de VN?
“Wij proberen de VN dichter bij de jongeren te brengen. We halen input van ongeveer 3000 jongeren door het geven van bijvoorbeel gastlessen, speeches en door actief te zijn op sociale media.  Het is natuurlijk lastig om je impact op anderen te meten en soms is dat frustrerend. De les voor mij is dat je niet meteen moet proberen de hele wereld te verbeteren, maar gewoon moet beginnen in je eigen kring.”

Worden jullie serieus genomen als jongeren?
“Zeker! Dat vond ik echt opvallend. Wij mogen letterlijk vanuit de Nederlandse stoel speeches geven voor de VN. Als in de VN onderwerpen aan de orde zijn die betrekking hebben op jongeren, vragen ze ons om input. Vervolgens zien we dat terug in de teksten. Ze doen er dus echt iets mee. Voorheen was ik sceptisch over de invloed van een 18-jarig Amsterdams broekie. Dus dit verraste mij.”

Hoe combineer je dit werk met je studie?
Ik ben gestopt met mijn studie Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde om mij te kunnen focussen op mijn werk voor de VN. Daarnaast vond ik de studie veel technischer dan verwacht. Ik doe nu Taal- en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht en dat past echt veel beter bij mij. Ik mag zelf mijn vakken kiezen met daarbij een verplichte taal. Hierdoor kun je heel specifiek je studie inrichten. Stel je wilt in Afrika bij de ambassade werken en je specialiseren in genderkwesties, dan kun je daar je vakken op uitkiezen. Door mijn werk voor de VN heb ik geleerd strak te plannen. Ik probeer ook tijd vrij te houden voor lezen en feestjes.”

Heb je nog plannen voor de TKMST?
“Mensen zeggen vaak dat ik de politiek in moet omdat ik mij nu ook bezighoud met maatschappelijke thema’s, maar heel eerlijk gezegd trekt dat mij niet. Ik wil wel maatschappelijk actief blijven maar dan op lokaal of nationaal niveau. Het is dan duidelijker welke impact je hebt.”

Nog tips voor scholieren die hetzelfde ambiëren?
“Je bent nooit te jong om te beginnen. Zet je in voor wat jij belangrijk vindt. Al organiseer je een feestje voor eenzame ouderen uit de buurt. En houd de website van de Nationale Jeugdraad in de gaten voor de vacatures.”