TKMST | Jouw kleine studentenkamer optimaal inrichten

Jouw kleine studentenkamer optimaal inrichten

Heb jij een nieuwe kamer gescoord of is jouw huidige studentenkamer toe aan een restyling? Het leukste aan je eigen plekje is dat je het helemaal zelf kunt inrichten in jouw eigen stijl.

Bij een studentenkamer is het in de meeste gevallen wel een kwestie van passen en meten. De gemiddelde studentenkamer is namelijk zo’n 15 m2. Dit klinkt niet klein voor een slaapkamer, maar je studentenkamer is natuurlijk niet een plek waar je alleen maar slaapt. Jouw kamer als student is ook de plek waar je studeert, vrienden uitnodigt, tv kijkt, eet en misschien zelfs wel kookt. Naast de beperking in ruimte, is vaak je budget ook beperkt als student. Daarom verzamelde TKMST in dit artikel handige tips om de ruimte in je kamer zo optimaal mogelijk te benutten.

Bed of bank?

Naast het feit dat je bed waarschijnlijk het belangrijkste meubelstuk is, wil je natuurlijk ook nog ruimte over houden voor een gezellig zithoek. Dan zit je ook nog eens ergens anders dan op je bed. Een bed én een bank nemen vaak te veel ruimte in als je nog vrij wilt lopen in je kamer. Toch zijn er een aantal opties om een gezellige zithoek te creëren zonder te veel ruimte in te leveren. Wat dacht je van een hoogslaper? Sommige modellen zijn zo hoog dat je zelfs nog onder de hoogslaper rechtop kunt staan en hier dus ook nog een bank onder kan neerzetten. Ook is een slaapbank een hele goede optie. Deze bank klap je uit tot een bed wanneer je wil gaan slapen. Hierdoor bespaar je een hoop ruimte overdag.Tegenwoordig is er een uitgebreid aanbod van bedbanken. Daarom hoef je vandaag de dag gelukkig geen concessies te doen tussen stijlvol en functioneel. De meeste bedbanken tover je in een handomdraai gemakkelijk om van eenpersoons- tot een tweepersoonsbed. Ook is er te kust en te keur als het gaat om het uiterlijk van een slaapbank. Ga je voor trendy fluwelen bekleding of voor praktisch bekleed met katoen?

Een eettafel, bureau of beide?

Het liefste heb je natuurlijk the best of both worlds. Een grote eettafel waar je gezellig met wat vrienden of huisgenoten aan kunt eten of borrelen én een ruim bureau waar je fijn aan kunt studeren. Je kunt ervoor kiezen om een kleine eettafel te nemen in combinatie met een klein bureau maar dit kost toch al gauw heel wat ruimte. Een uitschuifbare tafel is de uitkomst. Zo heb je genoeg plek om te studeren of in je eentje te eten. Wanneer vrienden of huisgenoten over de vloer komen dan schuif je de tafel uit tot een gezellige borrelplek. Schaf er nog een aantal klapstoelen bij aan en je hebt genoeg zitplekken voor jouw bezoek en je bespaart ruimte wanneer je bezoek er niet is.

Food is life

Wellicht heb je een gezamenlijke keuken of woonkamer inclusief koelkast in je huis. Desondanks kan het fijn zijn om een koelkast op je eigen kamer te hebben. Als je dan met vrienden aan het borrelen bent of zin hebt in snacks voor tijdens je serie, dan hoef je maar enkele stappen te zetten voor jouw hapje en drankje. Ook reken je zo gemakkelijk af met huisgenoten die jouw eten plunderen uit de gezamenlijke koelkast. Met het oog op ruimtebesparing is het erg handig om een mini koelkast aan te schaffen. Hier kun je genoeg eten voor één persoon in kwijt. Er zijn zelfs mini koelkasten met vriesvakken op de markt.

Met de deur in huis vallen

De ruimte rondom een deur kun je vaak niet benutten, de deur moet natuurlijk open kunnen. Desondanks kun je je deur(en) handig benutten om meer ruimte te creëren. Zo zijn er kapstokken, maar ook deurspiegels, om over je deur te hangen. Dit kan je kamerdeur zijn, maar denk ook aan je kastdeuren! Op deze manier gebruik je de ruimte in je kamer optimaal en blijft er genoeg ruimte over voor grote meubels.