TKMST | Logistiek gaat over mensen

Logistiek gaat over mensen

Inge Immerzeel (20) is tweedejaars Logistiek. Eerst dacht ze dat dit een jongensstudie was over transport en vrachtwagens. Maar logistiek is veel breder: ‘Het lijkt mij leuk stage te lopen in een ziekenhuis.’

“Ik wist echt niet wat ik na mijn vwo wilde studeren. Ik vind zo veel dingen interessant. Ik ging naar diverse open dagen, bijvoorbeeld de academische pabo, sociologie en bedrijfskunde. Ook twijfelde ik of ik hbo of universiteit wilde doen.”

Nogal ambitieus 
“Tot mijn opa mij een Elsevier gaf met een overzicht en ranking van alle studies. Daar kwam Logistiek heel goed uit naar voren. Ik dacht dat Logistiek een jongensopleiding was over transport en vrachtwagens. Maar het bleek veel breder te zijn, ook heb je een goede baangarantie en doorgroeimogelijkheden. Dat laatste vind ik nogal belangrijk omdat ik nogal ambitieus ben.”

De hoogste kroegendichtheid heeft Breda
“Ik ging naar de open dagen in Breda en Rotterdam. En ik koos voor Breda. Dat is echt een supergezellige stad, die me meteen aantrok. Naast mijn studie wil ik ook gezelligheid en op kamers. Breda heeft de hoogste kroegendichtheid van Nederland.”

Verkeerd beeld over logistiek  
“Mensen hebben echt een verkeerd beeld over logistiek. Als ik vertel dat ik dat studeer, vragen ze verbaasd of ik dat echt leuk vind. Logistiek gaat over mensen, grondstoffen, inkopen, produceren, productdistributie, planning, financiering, retourstromen van pakketjes maar ook van de circulaire economie. Er zitten wel meer mannen dan vrouwen hier, maar dat begint te veranderen.”

Mensenstromen
“Mij spreekt het menselijke aspect van logistiek aan. Mensenstromen op bijvoorbeeld luchthavens of patiëntenstromen in ziekenhuizen. De zorglogistiek lijkt me boeiend. Ik wil wel stagelopen in een ziekenhuis. Dat vind ik interessanter dan pakketjes die bezorgd moeten worden.”

Logistics Management
“Ik heb in het tweede jaar voor de richting Logistics Management gekozen. Daar komt het menselijke aspect meer naar voren dan bij Logistics Engineering. Daar gaat het meer over techniek, data en automatisering.”

Meer voorkennis door vwo
“Mijn eerste jaar viel me alles mee, dat kwam ook doordat ik vwo had gedaan en daardoor meer voorkennis had dan mijn studiegenoten. Maar van Logistiek zelf wist ik natuurlijk ook niet veel. Vakken die we kregen waren onder andere Engels, economie, recht, logistiek, projectinkoop, M&O, wiskunde, statistiek en we leerden met excel werken.”

Leuke projecten
“Nu besteed ik wel vijf dagen per week aan school. Vier dagen les en een dag thuis studie. We zijn ook altijd bezig met een project. In het eerste jaar hadden we een leuk project. De klas was in groepjes verdeeld. We waren allemaal bedrijven in legotorens. Het groepje dat de legotorens op tijd leverde, had gewonnen.”

De praktijk ervaren  
“We moesten de legoblokjes inkopen, personeel hebben om die torens in elkaar te zetten en alles met een bepaald budget op de plaats van bestemming afleveren. Hoe regel je dat? We hadden de taken goed verdeeld, maar eerste zijn we niet geworden. Bij ons ging iets mis bij het inkoopproces. Daar leer je dus van. In het echt kan dat ook gebeuren. Hele leuke manier om met de praktijk in aanraking te komen.” 

Goederen afleveren in oorlogsgebied
“Volgend jaar ga ik stagelopen. Later wil ik logistiek manager worden. Bijvoorbeeld bij een hulporganisatie als het Rode Kruis. Meedenken over hoe we hulpgoederen, medicijnen en voedsel kunnen afleveren in oorlogs- of rampgebieden. Maar bij een bedrijf lijkt me ook leuk. Hierna wil ik ook een master doen het zou mooi zijn als dat kan bij het bedrijf waar ik werk.”

Check of de studie echt bij je past
“Mijn tip voor scholieren is: zoek een studie die je echt leuk vindt en die bij je past. En bezoek open dagen en ga proefstuderen om te kijken of het echt bevalt. Tussen de studenten leer je een opleiding goed kennen.”  

 

Ben je door het verhaal van Inge nieuwsgierig geworden? Bekijk alle (logistiek) opleidingen op de site van Breda University of Applied Sciences of kom naar de open avond van 16 januari of de open dag op zaterdag 7 maart.