TKMST | Merijn Mulder: ‘Goedkoop studeren in het buitenland’

Merijn Mulder: ‘Goedkoop studeren in het buitenland’

Het avontuur van Merijn Mulder op Costa Rica is inmiddels bijna afgelopen. “Wat ga ik in hemelsnaam doen als ik terugkom? Mijn interesses lopen uiteen van literatuur, ecologie tot militaire wetenschappen. Kies dan maar eens wat!”

“Ik heb nooit de hoop gehad terug te komen met een volledige visie op mijn verdere leven. Ik verwachtte wel meer duidelijkheid. Wat een enorme vraag is het ook, bedenken waaraan je jaren van je leven wilt besteden terwijl je alles wel zo’n beetje leuk vindt.”

Studeren in het buitenland
“Mijn idee was altijd wegvluchten uit het ‘saaie’ Nederland en in het buitenland studeren en wonen. Mijn reiservaring heeft me geleerd dat ik het geweldig vind om andere culturen te ontdekken, maar dat ik niet elke keer dat ik mijn familie opzoek honderden euro’s wil betalen, dat is gewoon niet haalbaar op een DUO-budget. In verschillende landen kun je als EU-burger gratis of heel goedkoop studeren. Bijvoorbeeld Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en Schotland. Gratis studeren betekent dan alleen dat je geen collegegeld betaalt. Kosten voor een kamer, eten en boeken heb je natuurlijk wel. Sommige van deze landen zijn een stuk duurder dan Nederland.”

Studiekeuzetest van Qompas
“Wat hielp, maar niet op de manier die ik verwachtte was de studiekeuzetest van Qompas. Bij alle studiekeuzetesten die ik ooit maakte dacht ik: “oké, nu gaan ze me precies vertellen wat de perfecte studie voor mij is.”. En altijd was dat weer een teleurstelling. Toen ik van deze studiekeuzetest de interessetest maakte, gebeurde er iets anders. Er kwamen twee grote interessegebieden uit: taal en milieu/ontwikkelingswerk. Beide opties passen volledig bij mijn interesses, dus wat dat betreft was de test al duidelijk.”

Wat ik niet wilde
“Wat mij hielp was dat de test direct bestaande studies suggereerde. En die bevielen niet. Jarenlang één taal studeren lijkt me vreselijk saai en Koreastudies of Japanstudies? Hoe ga ik daar nou weer werk mee vinden? De test heeft me dus niet op wonderbaarlijke wijze de ultieme studie laten zien, maar me wel heel duidelijk gemaakt wat ik niet wilde. Zo kwam ik dus uit in de milieusector. Maar ook daarvan heb je tientallen studies. Ecologie, Milieuwetenschappen, Ontwikkelingsstudies, Biologie en zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Geobsedeerd door Noorwegen
Vandaar dat ik eerst bedacht waar ik nou echt heen wilde. Ik ben al jaren lichtelijk geobsedeerd door Noorwegen. Twee jaar geleden heb ik er een rondreis gemaakt. De bachelor International Environment and Development Studies aan bij de Norwegian University of Life Sciences stond al langer op mijn netvlies. De inschrijfdeadline was 1 december dus ik heb me na iets meer dan anderhalve maand in Costa Rica maar gewoon ingeschreven, hoewel ik toen nog van alle kanten twijfelde.

Internationale ervaring 
“Inmiddels zijn die twijfels, mede dankzij de last-minute studiekeuzetest, eigenlijk wel weg. Nu nog afwachten of ik ook word toegelaten. Zo niet, dan misschien Taalwetenschappen in Leiden of Internationale Ontwikkelingsstudies in Wageningen. Of ik kijk nog even verder. Wellicht is mijn perfecte keuze toch een numerusfixusstudie, waarvoor ik me niet meer kan inschrijven. In dat geval neem ik misschien een tweede tussenjaar om me daarna echt goed voorbereid in het universiteitsleven te storten.”