TKMST | Studenten vertellen: Zo ziet het er backstage uit bij een filmproductie

Studenten vertellen: Zo ziet het er backstage uit bij een filmproductie

Ben jij creatief? En wil jij meer leren over filmproducties, spotlights en backstagewerk? Laat je inspireren door de studenten van SiNTLUCAS. SiNTLUCAS is een vakschool voor creatief talent met een groot aanbod creatief technische opleidingen op vmbo- en mbo niveau. "Om te laten zien wie wij zijn en waar wij voor staan hebben wij, samen met Veldkamp Produkties en natuurlijk onze (oud)studenten, een film gemaakt. We leiden op voor beroepen in de creatieve sector in een wereld die steeds sneller verandert. Door ervoor te zorgen dat leerlingen en studenten hun talenten verder kunnen ontwikkelen en samen te werken met andere bedrijven zorgen wij ervoor dat zij klaar zijn om in deze wereld te stappen".

Benieuwd hoe? Check bijvoorbeeld de film ‘Creating Opportunities’ hier!

Michel: “Als runner heb je de taak om te helpen waar het nodig is!”

Michel Bolt, derdejaars student Audiovisuele vormgeving en animatie, hielp als “Runner” mee met de SiNTLUCAS film. Michel: “Als runner heb je de taak om te helpen waar het nodig is. Zo heb ik een middag geholpen met de Setdresser (iemand die verantwoordelijk is voor de aankleding van de set), hield ik mij bezig met de rookmachine en zorgde ik ervoor dat het licht op de juiste plek aanwezig was.” Michel heeft meegeholpen aan de film omdat hem dit een mooie kans leek om te zien hoe een grote productie van hoge kwaliteit in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.”Ik vond het heel gaaf en bijzonder om mee te maken. Het was wel hard werken! We hebben in drie dagen tijd enorm veel werkuren gemaakt en ik heb veel geleerd over wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film”.

“Een van de hoogtepunten was voor mij de laatste draaidag, toen we met het hele team uiteten zijn gegaan. Je werkt enorm veel samen en dan is het leuk om gezamenlijk het project af te sluiten. Over het algemeen vond ik het gewoon heel vet om een keer mee te helpen aan grote filmproductie”. Een aantal weken na de opnames kreeg Michel een telefoontje met de vraag of hij nog een keer mee wilde draaien bij Veldkamp Produkties. Deze kans heeft hij met beide handen aangegrepen en nu loopt hij zelfs stage bij dit videoproductiebedrijf.

Soleil: “Het was al best laat op de avond, niet alle acteurs konden op tijd aanwezig zijn op de filmset.” 

Soleil van Rhee, derdejaars student Audiovisuele vormgeving en animatie, verzorgde de styling van de
SiNTLUCAS film. Soleil had hierin al een beetje ervaring doordat ze haar eigen vrienden vaak voorziet van stylingstips, maar de styling verzorgen voor een grote filmproductie was voor haar ook nieuw. “De producent van de film had een bepaald beeld over hoe alles er ongeveer uit moest komen te zien en welke sfeer de film moest uitstralen. Ik heb meegeholpen om de benodigde spullen te regelen, zoals attributen voor op de filmset en kleding van de acteurs.” Soleil heeft zelf de setjes kleding bij elkaar geshopt. “Het is altijd goed om wat verschillende setjes te kopen, zodat je altijd op het moment zelf nog iets anders kan kiezen dan vooraf gepland.” Bijpassende accessoires mochten hierbij natuurlijk niet ontbreken. “De details maken het!” 

Soleil heeft alle draaidagen meegeholpen. “Het waren lange dagen, maar het was ontzettend gezellig, leuk en leerzaam. Ik wist voordat ik aan dit project begon helemaal nog niet wat er allemaal kwam kijken bij het maken van zo’n grote filmproductie. Je moet echt enorm veel regelen. Van make-up artist tot figuranten en van filmapparatuur tot lichtspots. Een goede planning is hierbij ook erg belangrijk. Niet alles gaat namelijk precies zoals je wilt en de planning loopt (bijna) altijd wel uit. Hiermee houd ik voortaan ook rekening tijdens mijn eigen schoolopdrachten."

De 
filmscène op de bouwplaats was een moment om nooit te vergeten. “Het was al best laat op de avond, niet alle acteurs konden op tijd aanwezig zijn op de filmset en we moesten veel apparatuur naar de bouwplaats slepen. Het was spannend of we alle beelden die we graag wilde filmen nog op tijd konden opnemen, maar dit is met behulp van de hele crew gelukkig wel gelukt! 

Rick: “Als ik de film in drie woorden zou beschrijven zou dat voor mij zijn: samenwerking, creativiteit en trots”

Rick Smits werkte vanuit Veldkamp Producties mee aan de SintLucas film en heeft mede het concept en de creatie van de film bedacht en de edit gemaakt. Rick: “Ik kijk met veel trots en plezier terug op de productie van de film. We kregen vanuit SintLucas veel ruimte om creatieve ideeën voor de film te ontwikkelen samen met (oud-)studenten, medewerkers en externe partners.”

“Toen de SintLucas film klaar was hebben we deze als eerste aan studenten laten zien die aan de film meegewerkt hadden. Dit was een prachtig moment. De studenten hadden namelijk vaak aan een specifiek gedeelte van de video meegewerkt en hadden het eindresultaat nog niet gezien. Iedereen zat vol spanning naar het scherm te kijken en de trotse blikken die ik toen op de gezichten van de studenten zag verschijnen zijn echt onbetaalbaar.”

"Als ik de film in drie woorden zou beschrijven zou dat voor mij zijn: samenwerking, creativiteit en trots. Het produceren van de SintLucas film was voor ons een unieke samenwerking met studenten, medewerkers en andere partners van SintLucas. Daarnaast komt het creatieve gevoel goed terug in de sfeer van de film. Ik ben niet alleen trots op het eindresultaat, maar de film op zich maakt ook mensen trots. Trots om te studeren of werken bij SintLucas of op een andere manier samen te werken met deze creatieve school."