TKMST | Studeren in Australië: ‘Zelf kiezen naar welk college je gaat. Heel fijn.’

Studeren in Australië: ‘Zelf kiezen naar welk college je gaat. Heel fijn.’

Felice (22) is derdejaars psychologie student. Voor haar keuzeruimte mag ze ook vakken buiten haar studie volgen. Daarom studeert ze nu een half jaar aan de Macquarie University in Sydney. ‘Het is niet moeilijker of makkelijker’

“Ik volg nu economie, wiskunde, criminologie en big data. Economie en wiskunde vond ik op de middelbare school al erg interessant. Van big data en criminologie wist ik nog bijna niets. Bij de inschrijvingen heb ik goed gelet op het niveau van de vakken. Ik wilde alleen eerstejaars vakken volgen, omdat het niveau anders misschien te hoog is. Ook zijn niet alle vakken geschikt voor exchange studenten of worden elk semester gegeven. Het kostte me dus wel wat tijd om uit te zoeken.”

Oplossen van alledaagse problemen
“Voor mijn studie psychologie en vanwege de master die ik wil doen, leek het me goed om wat vakken te volgen buiten mijn studiegebied. Ik wil applied cognitive psychology doen; een studie over het oplossen van alledaagse problemen in de maatschappij. De vakken die ik heb gekozen sluiten daar mooi bij aan.”

Sociale leven op Bondi Beach
“Na het kiezen van vakken, kon ik zelf de werkgroepen en colleges indelen. Omdat ik niet op campus woon, wilde ik niet te vaak naar de universiteit hoeven. De universiteit ligt namelijk ongeveer een uur buiten de stad. Zo heb ik nu drie werkgroepen op dinsdag, en de rest van de week ben ik vrij. Doordat ik heel weinig op de universiteit ben, heb ik daar niet heel veel mensen ontmoet. Ergens vind ik dat wel jammer, maar mijn sociale leven heb ik vooral in Bondi Beach.”

Verschillende mensen
“In mijn werkgroepen zit ik met studenten van veel verschillende studies. De universiteit stimuleert het om vakken van verschillende studies te volgen. Dit vind ik wel leuk, want zo ontmoet je veel verschillende typen mensen met andere interesses.”

Verschillen met Nederland
“In Nederland heb ik per jaar vier periodes van acht weken. Op mijn universiteit hier in Australië zijn maar twee periodes. De vier vakken die ik heb gekozen volg ik dus een half jaar lang. Ook bestaat je cijfer hier uit veel losse onderdelen, terwijl ik in Nederland vaak alleen een eindtentamen heb. Ik heb nu bijna elke week een toets of een opdracht die ik moet inleveren. Op deze manier blijf je bij met de stof, maar moet je dus altijd wel wat doen.”

Colleges in het Engels niet lastig
“Een van mijn professoren gebruikt voor de hoorcolleges een werkblad met vragen, die we gedurende het college gezamenlijk beantwoorden. Je doet dus proactief mee, wat ik heel fijn vind. Dat alle colleges in het Engels zijn, vind ik niet lastig. Dit komt misschien omdat ik in Nederland ook wel eens colleges in het Engels heb gehad, ik denk dat het sowieso snel went. De stof zelf is niet moeilijker of makkelijker, ook al zeggen veel mensen dat studeren in het buitenland vaak makkelijker is.”

Zelf je college en professor kiezen
“De universiteit is groter dan in Nederland. Meer dan duizend mensen volgen hetzelfde vak. Om iedereen zo goed mogelijk te helpen, geven verschillende professoren de colleges. Je kunt dus zelf kiezen naar welk college van welke professor je gaat. Ik vind dat heel fijn. Als je de uitleg van een professor niet begrijpt, heb je een alternatief.”