TKMST | Studie gekozen? Check de beoordeling op TKMST!

Studie gekozen? Check de beoordeling op TKMST!

Sta jij wel eens stil bij de baankans na jouw studie? Een op de drie studenten had achteraf liever een andere studie gekozen. Zij zoeken inhoudelijk wat anders in hun studie of vinden die bij nader inzien niet zo interessant. Een slechte baankans wordt ook vaak genoemd. Vooral door starters op de arbeidsmarkt.

Onderzoek Qompas
Deze gegevens komen uit een groot onderzoek naar studenten en starters, waarvoor we begin mei een oproep hebben geplaatst op TKMST. Misschien heb jij wel meegedaan?! We hebben studenten en starters onder meer vragen gesteld over hoe zij zich oriënteren op de arbeidsmarkt en wat hun ervaringen zijn. Bekijk de whitepaper met 5 tips voor studenten.

Vraag begeleiding
Opvallend is dat een kwart van de studenten vindt dat opleidingen hen niet goed begeleiden als zij zich oriënteren op de arbeidsmarkt, zo blijkt uit het onderzoek. Ruim een kwart maakt geen gebruik van de begeleiding vanuit de opleiding. Dat is een gemiste kans. Iedere opleiding heeft deze mensen in dienst. Zoek ze op en vraag om begeleiding. Je hebt er recht op!

Gebruik je netwerk
Aan starters vroegen we hoe zij een baan hebben gevonden. Niet door LinkedIn, maar door het eigen netwerk aan te boren. Bouw dat dus op, bijvoorbeeld door een stageplaats, inhousedagen, of bedrijven- en carrièredagen te bezoeken en daar met veel mensen te praten. Laat jezelf zien!

Beoordelingen van andere studenten op TKMST
Alleen kiezen voor een leuke en interessante studie is dus niet altijd handig. Bekijk dus, liefst van tevoren, of er voldoende goedbetaald werk is in jouw studierichting. Dat kan ook nog bij het kiezen van een master. Kijk op TKMST voor een overzicht van beoordelingen van andere studenten over jouw hbo-, wo-, of masterstudie. 

Hulp nodig bij het vinden van je eerste baan? Check Qompas CarrièreStart voor tips en advies bij het solliciteren op je eerste baan.