TKMST | Wat verandert er aan het basispakket van zorgverzekeraars in 2019?

Wat verandert er aan het basispakket van zorgverzekeraars in 2019?

De basiszorgverzekering is voor iedereen vanaf 18 jaar verplicht. Je betaalt elke maand een vast bedrag aan premie, maar wat krijg je daar nu eigenlijk voor terug? De overheid beslist ieder jaar wat er precies in het basispakket zit. Het is goed om te weten waarvoor je nu eigenlijk verzekerd bent, echter wij kunnen ons heel goed voorstellen dat de voorwaarden van de basisverzekering in 2019 niet bovenaan jouw to-do lijstje staan. Dit is waarom wij de belangrijkste veranderingen in het basispakket voor jou op een rijtje hebben gezet.

Hogere premies
Op Prinsjesdag werd al gezegd dat de premies voor het basispakket in 2019 zouden gaan stijgen. Het klopt dan ook dat er een prijsstijging is geweest voor de premies aankomend jaar. Hoeveel dit precies is, verschilt per verzekeringsmaatschappij en de verzekering zelf. Sommige premies stijgen met 10%. Dit gaat echter alleen op voor de uitschieters, gemiddeld stijgen de premies zo’n 6%. Deze kosten brengen ook voordelen met zich mee: we krijgen aankomend jaar extra zorgkosten vergoed. Lees hier wat er precies verandert aan de basisverzekering in 2019.

Vergoede hulp bij overgewicht
Mensen die kampen met gezondheidsrisico’s die voortkomen uit overgewicht, kunnen in 2019 hulp zoeken die vergoed wordt vanuit de zorgverzekering. Aankomend jaar zal het hulpprogramma Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) worden opgenomen in het basispakket. Er kan slechts aanspraak worden gemaakt op dit hulpprogramma als de huisarts de patiënt doorverwijst. Het idee achter het vergoeden van dit hulpprogramma is dat de medische kosten verbonden aan ernstig overgewicht voorkomen kunnen worden.

Vervoer in 2019 eenvoudiger vergoed
De vergoeding voor patiënten die met vervoer naar controles, consulten en onderzoeken in een zorginstelling moeten, wordt verruimd in het aankomende jaar. Momenteel geldt deze vergoeding slechts bij vervoer naar de behandeling zelf maar in het komende jaar wordt de vergoeding van zittend ziekenvervoer ruimer.  

Nieuws voor mensen met COPD
Ook mensen die lijden aan de longziekte COPD gaan er financieel gezien op vooruit in 2019. Bij veel COPD patiënten heeft oefentherapie bij de fysiotherapeut veel nut. Momenteel vergoedt de zorgverzekeraar pas vanaf de 21ste behandeling de kosten. In het nieuwe jaar wordt de gehele oefentherapie vergoed tot een maximum van 70 behandelingen.

Stijging zorgtoeslag
Niet alleen de premie van de basisverzekering stijgt, ook de zorgtoeslag stijgt in 2019. Hierdoor blijft de zorgverzekering betaalbaar. In 2018 was de maximale zorgtoeslag E94,- per maand, in 2019 wordt dit E99,-. Ben je benieuwd op hoeveel zorgtoeslag jij recht hebt, bereken dit dan hier.

Nóg meer besparen in 2019?
Vaak kun je met overstappen van zorgverzekering tientallen tot honderden euro’s per jaar besparen. Benieuwd of overstappen voor jou ook een goed idee is? Vergelijk dan hier de top 5 studenten zorgverzekeringen van 2019 en sluit gelijk de beste en goedkoopste af!