TKMST | Bijna afgestudeerd en dan?

Bijna afgestudeerd en dan?

Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Bijna afgestudeerd en dan? Blogster Laura Plug (23) studeerde Media, Informatie & Communicatie. In deze blog beschrijft zij hoe ze op zoek gaat naar haar eerste echte baan.

Ik ben (als het goed is) bijna afgestudeerd en bezig met de volgende stap: het zoeken van een baan dat bij mij past. Sonja van Her Human Universe vroeg aan mij of ik het proces met jullie wil delen. Dat vond ik niet eens zo’n slecht plan. Mij lijkt het leuk om open en eerlijk te vertellen hoe ik op zoek ga naar mijn nieuwe uitdaging. Naar mijn eerste echte grote mensen baan. Daarom begin ik bij het begin. Erachter komen wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil. En natuurlijk hoe ik dat heb gedaan.

Bij mijn stagebedrijf (Qompas CarrièreStart) heb ik ook sollicitatietrainingen en cv-checks gegeven. Ik raad studenten altijd aan om hun praatje klaar te hebben als ze gaan solliciteren. Je moet als je begint met solliciteren goed weten wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Vooral dat laatste is erg belangrijk natuurlijk.

Tja, wie ben ik dan?
Vlak voor mijn vakanties naar Frankrijk & Madeira kwam ineens de meest irritante gedachte bij mij op: maar wie ben ik eigenlijk? Ik weet dat ik ambitieus ben, dat ik snel dingen oppak en leergierig ben, dat ik graag werk in projecten en dat ik gek ben op roze koeken en Engelse thee met melk (niet dat dat relevant is ofzo). Ik word enthousiast van mooie websites en campagnes, mooie plaatjes en fijne teksten. Ik heb een passie voor (online) marketing en ben creatief. Maar wat betekent dit voor mijn banenjacht?

Wat heb ik eigenlijk geleerd?
Soms denk je dat je als starter nog maar weinig ervaring hebt opgedaan. Nou geloof me, je hebt behoorlijk wat ervaring opgedaan als je een studie en een minor hebt gevolgd én ook nog periodes stage hebt gelopen. Ik kwam erachter dat vooral de stages heel belangrijk zijn voor het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden. Tijdens mijn laatste stage heb ik zoveel geleerd, dat ik wel eens zeg dat ik meer bij Qompas heb geleerd dan tijdens de laatste jaren van mijn studie. Dingen die je nooit in de collegebanken zou leren, zoals het contact met klanten, het rekening houden met de doelstellingen van een bedrijf, etc. En ik ben natuurlijk van mezelf een heel leergierig persoon, dus ik pak ook altijd de kans om extra dingen te leren.

Wat mij in dit proces ook heel erg opvalt, is dat alle keuzes die je vanaf het einde van de middelbare school hebt gemaakt, van belang zijn. Mijn keuze om te stoppen met Pedagogische Wetenschappen, mijn keuze om te starten met een HBO-studie en de keuze hoe ik deze studie heb ingevuld met specialisaties hebben veel bepaald. Al dit soort keuzes maken tot wie je nu bent. Maar ook de dingen die je naast je studie doen zijn belangrijk. De zogenaamde ‘nevenactiviteiten’ of ‘extracurriculaire activiteiten’. Voor mij is dat altijd mijn blog geweest. Ik heb in die 12 jaar dat ik blog meer ervaring opgedaan dan dat ik vooraf had kunnen bedenken.

Wat ik dan niet wil…
Vorige week ben ik erachter gekomen wat ik niet wil. Ik vond het even heel stoer van mezelf, als ik dat zelf mag zeggen. Ik had namelijk een baan aangeboden gekregen bij mijn stagebedrijf. Een groot compliment natuurlijk en het is naar mijn idee echt een van de leukste bedrijven in Nederland. Alleen, de baan sloot niet goed aan bij de vaardigheden die ik de komende periode wil ontwikkelen. Ik zou, kort gezegd, lesmethodes gaan herschrijven. Een erg leuke en uitdagende baan, maar niet voor mij op dit moment. Ik ben er de laatste weken namelijk meer achter gekomen wat ik wél wil.

Hoe ik daar achter ben gekomen? Door gewoon te solliciteren. Het gesprek aan te gaan met verschillende bedrijven. Voor verschillende functies motivatiebrieven tikken, om tijdens het schrijven erachter te komen dat de functie niet aansluit bij mijn vaardigheden. En om vervolgens die motivatiebrieven in de prullenbak te gooien. Ik ben namelijk kritisch, zowel voor het bedrijf waar ik ga solliciteren als voor mezelf. Ik vind het belangrijk dat er een match is, anders worden beiden partijen niet gelukkig.