TKMST | Champagne inschenken voor de Koningin. En andere bijbaantjes!

Champagne inschenken voor de Koningin. En andere bijbaantjes!

Of je nu nog op school zit of al studeert, vrijwel alle jongeren hebben een bijbaantje. Je verdient wat bij, breidt je netwerk uit en werkt aan je cv. Wat is er nog meer interessant buiten een baantje bij de supermarkt? TKMST-verslaggever Kim Tijssen zocht het uit.

Daan (21 jaar): Horecamedewerker
Verdient tien euro per uur
“Ik werk bij horeca-uitzendbureau Mise en Place in Leiden. Via een vriendin. Voor horeca verdient het vrij goed: ongeveer een tientje per uur. Er zijn veel doorgroeimogelijkheden. Zo heb ik nu meer verantwoordelijkheid gekregen en mag ik mensen aansturen. Het leuke aan deze baan is dat je op verschillende locaties werkt, zoals festivals, diners, en bruiloften. Ook krijgen we vaak trainingen zoals een wijnproeverij of een gastvrijheidstraining. Ik heb bijvoorbeeld een keer een concert bijgewoond van Earth Wind and Fire. En champagne mogen inschenken voor de Koningin in Huis ter Duin!”

Simon (17 jaar): Bloemenverkoper aan de deur
Verdient 65-80 euro per week  
“Tijdens een tussenuur op school sprak ik met een vriend wiens vader in de bloemenhandel zit. Hij kocht bloemen van zijn vader en verkocht die aan de deur. Toen ik hoorde wat hij er mee verdiende, klonk het wel aantrekkelijk. Dus begon ik net als die vriend ook voor mezelf. Ik kreeg een vaste klantenkring. Tegenwoordig hoef ik niet meer naar nieuwe klanten te zoeken en verkoop ik alleen nog aan vaste klanten. Daar ben ik drie uurtjes per week mee kwijt. De klanten betalen vaak contant of met een Tikkie. Het leuke van dit werk vind ik dat ik eigen baas ben, zelf mijn tijd indeel en zelf bepaal wat ik doe. Daarnaast vind ik de band die ik met mijn klanten heb ook erg leuk.”

Lynn (17 jaar): Bijlesdocente
Verdient vijf euro per uur
“Ik geef bijles in mijn buurt. Door met ouders en buurtkinderen te praten, kwam ik erachter dat zij bij sommige vakken wel wat hulp konden gebruiken. Ik geef zelf aan hoeveel ik per uur wil verdienen. Met wat overleg komen we er altijd wel uit. Per kind verschilt het hoeveel bijles nodig is. Soms gaat het om ondersteuning en tips, soms is wekelijks samen zitten beter. Ik vind leuk als ik zie dat ze vooruitgaan. Zo geef ik bijles aan een leerling van tien, die rekenen erg lastig vindt. Zij zit onder het gemiddelde niveau van haar klas. Na wekelijkse bijlessen loopt ze nu weer bij met haar klasgenoten. Ik geef het liefste bijles in het vak wiskunde of rekenen, omdat ik dat zelf goed kan. Ook kan ik mijn antwoorden altijd controleren, waardoor ik niet bang ben dat ik leerlingen een fout aanleer.”

Floris (19 jaar): Lader en losser bij UPS
Verdient zeven euro per uur
“Een vriend heeft me getipt voor het werk als lader en losser. Hij werkte er al. Het verdient prima, maar niet bijzonder goed. Ik krijg zeven euro per uur. Het bedrijf is zes dagen in de week open. Zelf werk ik vijf dagen vroeg in de ochtend, als alles in de vrachtwagen geladen wordt. Op woensdag en vrijdag rijd ik op en neer naar Schiedam met retourpakketjes. Ik ben ook een keer naar Duitsland gereden om stoelen en tafels af te geven. Leuk om op verschillende wegen te leren rijden. ‘s Middags heb je vrij, zodat je leuke dingen kunt doen en met vrienden kunt afspreken.”

Kim (17 jaar): Huishoudelijke hulp
Verdient zeven euro per uur, plus een paar euro reiskosten
“Ik heb een bijbaantje bij Zorgtalent, dat is een organisatie die huishoudelijke hulp of lichamelijke zorg geeft aan mensen die dat nodig hebben. Vaak zijn dit oudere mensen die zelf niet meer goed ter been zijn of mentale problemen hebben, maar soms zijn het ook jonge mensen die een beperking hebben of ongeneselijk ziek zijn. Ik help in het huishouden.
Ik kan hier zelf mijn tijden inplannen. Als ik een keer laat uit ben, geef ik op dat ik een of twee uurtjes wil werken. Als ik een drukke week heb, werk ik niet en als ik een rustige week heb juist weer meer. Ik verdien ongeveer zeven euro per uur. Daarnaast krijg ik een of twee euro onderhoud- en benzinekosten voor het vervoer. Ik vind het leuk om verschillende mensen te ontmoeten. Iedereen heeft een eigen verhaal. Je helpt ze waar zij hulp nodig hebben en dat maakt dit baantje bijzonder.”