TKMST | De TKMST van... Renske Lamboo: ‘Ga ervoor als je een goed idee hebt!’

De TKMST van... Renske Lamboo: ‘Ga ervoor als je een goed idee hebt!’

Ze studeerde Dier- en Veehouderij, kon eerst geen baan vinden, maar zet nu een schapenmelkerij/pannenkoekenboerderij op bij het Van der Valk hotel in Voorschoten.

Wie-wat-hoe?
Renske Lamboo (25) studeerde Dier- en Veehouderij aan Hogeschool InHolland in Delft en is afgelopen najaar begonnen met haar eerste echte baan. 

Waarom Dier en -Veehouderij?
“Van jongs af aan wilde ik iets met dieren. Er zijn veel verschillende soorten mbo-opleidingen om met dieren te werken, maar dat vond ik zonde omdat ik havo heb gedaan. Uiteindelijk stuitte ik op deze studie. Het is een brede opleiding, precies wat ik wilde. Ik kreeg vakken over management en financiën, maar ook over de anatomie en hoe het lichaam van dieren werkt (fysiologie). Vooral dat laatste vind ik superinteressant.”

Had je vroeger thuis dieren?
“Konijnen, woestijnratjes, hamsters en parkieten. Nu heb ik twee katten en een hond.”

Wat heb je geleerd van je stages? 
“Mijn eerste stage was op een boerderijcamping in Friesland; een kleinschalige veehouderij met melkkoeien. De camping maakte ijs. Buiten zijn en werken op de boerderij vond ik heerlijk. De combinatie van bezig zijn met dieren, de campinggasten en bezoekers die er rondliepen vond ik leuk. Ik kon uitleggen hoe het is om op een boerderij te werken en hoe je ijs maakt. Hier kreeg ik inspiratie over wat ik uiteindelijk wilde doen.”  

Kon je na je afstuderen makkelijk een baan vinden?
“Dat viel tegen. Ik heb veel gesolliciteerd, maar het liep steeds stuk op mijn gebrek aan ervaring. Ook solliciteerde mijn halve klas op dezelfde vacatures. Uiteindelijk ben ik maar bij de Hema gaan werken en heb vandaaruit verder gezocht.”

En werkte dat?
“Nou nee. Maar ik kreeg een goed idee toen ik hoorde dat de Van der Valk in Voorschoten het terrein achter het hotel wilde opknappen. Ik kende het hotel/restaurant uit mijn jeugd. Vroeger hadden ze struisvogels, kangoeroes en zebra’s. Ben er binnengestapt, heb naar de directeur gevraagd en een afspraak gemaakt.”

Wat was je idee?
“Het leek mij leuk om een schapenmelkerij te beginnen en alle melk te verwerken tot zuivelproducten, die bezoekers kunnen kopen. Ik wilde ook graag vleesvarkens en legkippen houden. Bezoekers kunnen dan zien wat er komt kijken bij het verzorgen van verschillende diersoorten. Ze kunnen overal meekijken en vragen stellen.”

Waar heb je het meest van geleerd?
“Op school werd vaak gehamerd op het creëren en onderhouden van een netwerk. Je netwerk is belangrijk, maar dat hoeft niet altijd alleen via LinkedIn. Als je iets wilt, laat het dan weten aan je omgeving. Het was echt spannend om bij Van der Valk naar binnen te stappen. Ik was heel zenuwachtig. Maar ik ben zo blij dat ik het gedaan heb. Ik heb geleerd om voor mezelf en mijn ideeën op te komen.”

Wat was je grootste tegenslag?
“Dat ik na mijn afstuderen geen baan kon vinden. Maar daardoor heb ik wel deze stap kunnen zetten. En daar ben ik heel blij mee.”

Hoe zie jij je TKMST?
“Ik hoop dat de schapenmelkerij binnen een jaar in bedrijf is. Dat meer kinderen en volwassenen, doordat zij kunnen meekijken, beseffen waar hun eten vandaan komt.”