TKMST | Een portfolio maken? Zo doe je dat!

Een portfolio maken? Zo doe je dat!

Wil jij een creatieve opleiding volgen, zoals Fotografie of Fashion Design? Dan heb je een portfolio nodig. Alleen een vmbo-, havo- of vwo-diploma is niet genoeg. Hoe begin je aan zo’n portfolio? Het allerbelangrijkst is dat de school JOU wil zien! Ze willen zien wie jij bent, wat of wie jou inspireert en hoe je jezelf ontwikkelt.

Kim Tijssen (17) koos in eerste instantie een opleiding, waarvoor zij een portfolio nodig had. Ze bezocht open dagen, praatte met studenten, zocht op internet en dacht na. Zo kwam zij tot de volgende tips voor het maken van een portfolio. Helaas heeft ze er zelf niet zo veel meer aangehad, want ze koos een andere opleiding, die toch beter bij haar paste.

Stap 1: Zoek mensen en dingen die jou inspireren.
Verzamel zoveel mogelijk werken waar je inspiratie van krijgt. Dit kan een interview uit een tijdschrift zijn, een foto van een kunstwerk, of misschien een gesprek met een buurvrouw. Schrijf op wat dit met jou doet, bijvoorbeeld waarom je er enthousiast van wordt of welke ideeën je ervan krijgt. Plak dit vervolgens in een boek. Bijvoorbeeld een boek met witte bladzijden van een groot formaat waarin al jouw gedachten passen. Te koop bij Hema, een boekenwinkel, of hobbyshop.  

Stap 2: De weg naar het eindresultaat is belangrijk.
Misschien nog wel belangrijker dan het eindresultaat is de weg ernaartoe. Bewaar al je schetsen, prototypes en mislukte pogingen. Des te interessanter is het om later te zien wat het uiteindelijk wel is geworden.

Stap 3: Zoek dingen die je wil veranderen.
Kijk om je heen naar dingen. Wat vind je ervan? Wat zou je graag anders zien? Schrijf dit op, maak er foto’s van en werk het uit. Ga bijvoorbeeld naar een stad en kijk om je heen, wat inspireert je? Wat vind je helemaal niks? Wat wil je veranderen? Ik was bijvoorbeeld lange tijd op zoek naar een wit T-shirt met een rode tekst. Het probleem was dat ik de teksten maar niks vond. Ik werkte uit wat voor tekst ik op mijn T-shirt wilde, in welk lettertype, en van welk materiaal. Hiervoor heb ik eerst heel veel schetsen gemaakt en onderzoek gedaan naar wat ik absoluut niet mooi vond. Zo werd duidelijk wat ik wel wilde.  

Stap 4: Laat verschillende dingen zien.
Ben je goed in fotografie? Tof! Maar beperk je niet alleen tot foto’s in je portfolio. Probeer zo veelzijdig mogelijk te zijn. Laat zien dat je interesses ook elders liggen en dat je graag verschillende dingen wilt leren.

Stap 5: Pas op met alleen schoolwerk in je portfolio.
Natuurlijk kun je een creatief project van school in je porfolio opnemen, maar let erop dat je niet alleen schoolwerk gebruikt. Het is in een portfolio vooral interessant om te zien wat uit jezelf komt.

Stap 6: Informeer wat de vereisten zijn voor jouw portfolio
Of jouw portfolio digitaal, op papier of in 3D mag/moet zijn en hoeveel stuks je mag meenemen staat vaak vermeld op de site van je school. Check dit dus voordat je op gesprek gaat.

Kortom: wees creatief, origineel, veelzijdig, zoekend, inspirerend en laat zoveel mogelijk van jezelf zien! Succes!!