TKMST | Kim Tijssen: Een dagje helpen in de studio bij een tv-programma. Geweldig!

Kim Tijssen: Een dagje helpen in de studio bij een tv-programma. Geweldig!

Kim Tijssen zit in 6-vwo. Een bezoekje aan een tv-studio zette haar aan het denken. Ze weet nu dat ze naar het hbo wil in plaats van de universiteit. “De combinatie tussen creativiteit en ondernemen vond ik niet bij een universitaire studie.”


“Ik heb altijd interesse gehad in creatieve dingen, maar ik ben niet creatief genoeg om zelf een jurk te ontwerpen of om een portret te schilderen. Ik ben wel erg geïnteresseerd in vormgeving. Daarnaast interesseert ondernemen mij. Waar vind je geschikte mensen voor een opdracht? Waar vind je het beste materiaal voor de goedkoopste prijs? En hoe ga je jouw product verkopen?”

In de studio van All You Need Is Love
“De moeder van een vriendinnetje werkt bij het bedrijf EndemolShine Nederland. Dit bedrijf schrijft en produceert programma’s en films. Ik zei een keer, meer voor de grap, dat ik daar graag een keertje wilde helpen. Een paar weken later werd ik gevraagd of ik een dagje wilde meelopen en of ik kon helpen bij de opnames van het nieuwe programma ‘Sterke Verhalen’. Natuurlijk wilde ik dit! De week erna stond ik in de studio van ‘All You Need Is Love’ in Amsterdam. Ik kwam in contact met een meisje dat stageliep en de opleiding Creative Business volgde op de Hogeschool InHolland in Haarlem. Ik wilde meer weten over deze opleiding en nam een kijkje op de open dag.”

Haarlem studentenstad
“Ik bereid mij nooit heel goed voor op een open dag. Ik was vooral benieuwd naar de sfeer van de school en de stad Haarlem. Studenten vertelden dat je bij deze studie veel te maken krijgt met opdrachten uit het werkveld. Ook vertelden ze over Haarlem. Ik denk dat Haarlem een beetje met Leiden te vergelijken is. Het is knus, niet te druk, maar wel met genoeg leuke lunchtentjes en barretjes. Verder heb je voor 300 euro een leuke kamer dicht bij het centrum. Verder vroeg ik mij af hoeveel dagen school je ongeveer per week hebt. Dit verschilt erg, maar komt in het eerste jaar ongeveer op vier dagen neer.”

Blauw haar, wijde broeken en gekke hoeden
“Voordat ik naar Haarlem ging, bezocht ik de open dag van de ‘Willem De Kooning Academy’, de kunstacademie van Rotterdam. Dit was dus iets te creatief voor mij. De opdrachten vond ik te abstract. Als afstudeerproject zag ik een stoel volledig in het mos die cellen aan het werk zette, wat blijkbaar innovatief is. Zoiets zag ik voor mijzelf niet zitten. Ook merkte ik aan de mensen die er rondliepen dat ze iets te alternatief voor mij waren; blauw haar, wijde broeken en gekke hoeden.”

Marketing, fotografie en vormgeving
“Ik liep nog een keer met een student mee op de Hogeschool van Amsterdam bij de studie Media Informatie Communicatie (tegenwoordig Creative Business, net als die in Haarlem.) Deze student zat in het derde jaar van haar opleiding en ging een project bespreken. Daarna ontmoette ik een docent die een les journalistiek aan eerstejaars studenten ging geven. Dat vond ik heel leuk. Ook ben ik zo met wat studenten in gesprek gekomen die mij vertelden dat zij in blokken lessen krijgen over bijvoorbeeld marketing, fotografie en vormgeving.

Combinatie creativiteit en ondernemen  
De combinatie tussen creativiteit en ondernemen vond ik niet bij een universitaire studie. Ik besloot na deze meeloopdagen dat ik niet naar de universiteit wilde maar naar een hbo-opleiding. Nu nog kiezen welk studie en in welke stad.