TKMST | Model Noortje: ‘Ik hoor vaak kort van tevoren dat ik naar het buitenland moet’

Model Noortje: ‘Ik hoor vaak kort van tevoren dat ik naar het buitenland moet’

Noortje Haak (17) is model, maar deed onlangs ook gewoon eindexamen vwo. Hoe combineert zij haar modellenwerk met haar school? Een interview door verslaggever Kim Tijssen. 

Hoe kwam je erbij om modellenwerk te gaan doen?
“Ik ging met mijn familie een dagje naar Amsterdam. Ik was toen 13. We gingen naar de Armaniwinkel in de PC Hooftstraat toen opeens een man achter ons aanrende. Hij zei dat een vriendin van hem een modellenbureau had, ‘Micha Models’, en dat ik daarheen moest. Na een paar maanden besloot ik erheen te gaan. Het begon met een paar shoots voor mijn eigen porfolio. Ik was nog erg jong dus ik werd niet geboekt voor grote opdrachten. Vanaf mijn 15de begonnen de opdrachten. Mijn eerste opdracht was voor Grazia.”

Hoe combineerde je dit toen met school?
“In het begin was het alleen in de weekenden. Ik hoefde daardoor dus niets te missen. Na mijn eerste betaalde klus kreeg ik vaker afspraken onder school en miste ik wel eens een dagje.”

Hoe deed je dit met je eindexamen?
“Ik richtte me vooral op school. Vanaf november heb ik geen opdrachten meer aangenomen. Het eindexamen halen was het belangrijkste. Mijn modellenbureau ‘lanceert’ mij weer in september, daarna kan ik dan weer nieuwe opdrachten aannemen. Je kunt niet half beschikbaar zijn.”  

Hoe vaak per jaar ga jij naar het buitenland?
“Meestal een keer in de maand. Van school mocht ik weg wanneer ik wilde, zolang mijn cijfers maar goed waren. De enige uitzondering waren de toetsweken.”

Studeer je dan ook in het buitenland?
“Ik neem mijn boeken altijd mee, maar ik moet eerlijk zeggen dat het negen van de tien keer niet lukt om te leren. Wel lees ik in het vliegtuig. Ik haat boeken lezen, dus de tijd in het vliegtuig kan ik daar goed voor gebruiken.”

Wat vind je het moeilijkst aan je modellenwerk?
“Het is heel lastig om te plannen. Ik weet pas een of twee dagen van tevoren of ik wegga. Ik weet zelf ook niet of ik lessen ga missen. Ik merk geen grote achterstand in mijn kennis, maar toen ik een tijdje niet naar het buitenland ging, waren mijn cijfers wel beter.”  

Heb je wel eens negatieve reacties gekregen?
“Van mijn vriendinnen niet. Die vinden het vooral heel erg leuk. Ik merk wel dat mensen vooroordelen hebben. Ze denken dat de modellenwereld een valse wereld is en vinden dat ik moet oppassen. Natuurlijk weet ik dat het een harde wereld is, maar het is lang niet zo erg als iedereen denkt. Ook denken mensen vaak dat alle meiden elkaar als concurrent zien, terwijl ik juist goeie vriendschappen heb. Ik ben blij met wat ik doe.”

Wat leer je van dit werk?
“Ik leer vooral goed Engels. Je komt in contact met mensen over de hele wereld en praat dus steeds Engels. Zonder dit werk zou ik nooit zoveel hebben gereisd en zoveel mensen hebben ontmoet. Ik ben zelfstandiger geworden, omdat ik veel voor mezelf moet zorgen. Ook heb ik geleerd soepel om te gaan met veranderingen. Bijvoorbeeld als ik hoor dat ik binnen een paar uur in het vliegtuig moet zitten. Het heeft geen zin om te stressen.”  

Weet je al wat je volgend jaar wilt doen?
“Ik wil twee tussenjaren nemen om te gaan werken. Waarschijnlijk twee maanden naar New York voor castings. Een maand naar London of Parijs staat ook op mijn planning. Na twee jaar wil ik graag gaan studeren, maar wat weet ik nog niet. In elk geval geen Fashion omdat ik daar niet creatief genoeg voor ben.”