TKMST | Word jij de nieuwe huiswerkgebeleider op een technasium?

Word jij de nieuwe huiswerkgebeleider op een technasium?

Ben jij bèta-examenkandidaat of student met affiniteit voor bètavakken en techniek? Dan lonken er bijzondere kansen om wat bij te verdienen, namelijk als huiswerkbegeleider voor middelbare scholieren die het technasium doen. Misschien heb je zelf in het verleden ook wel eens geworsteld met een vak dat je niet lag, of had je net even die andere manier van uitleggen nodig om het licht te kunnen zien. Dan kun jij dit nu ook zelf voor jongere leerlingen betekenen, terwijl je er natuurlijk ook een mooi zakcentje aan overhoudt!

Technasium

Wellicht doe je zelf binnenkort examen op een technasium en weet je al precies wat dit inhoudt, maar zo niet, dan leggen we je het graag nog even uit: om leerlingen die meer willen doen met techniek te faciliteren, zijn er nu zo’n 70 scholen in Nederland die zichzelf ‘technasium’ mogen noemen. Het kan gaan om een openbare middelbare school, maar evengoed om een christelijke middelbare school. Het zijn scholen voor havo en vwo (atheneum en gymnasium) die het vak Onderzoeken en Ontwerpen aanbieden als verplicht examenvak bij de natuurprofielen; dus zowel bij het profiel Natuur & Techniek als het profiel Natuur & Gezondheid. Dit vak onderscheidt zich van de bekende bètavakken omdat hier het opdoen van ervaring in een levensechte context centraal staat en het daarin ontwikkelen van competenties en toepassen van kennis. Dit doe je door een technisch product te ontwerpen, waarbij er vaak een bedrijf uit de regio optreedt als opdrachtgever. Zo gaat het altijd om actuele vraagstukken.

Meer meisjes interesseren zich voor science en techniek

Het vak Onderzoeken en Ontwerpen (O&O) start in de brugklas van het havo en vwo en loopt door tot en met het eindexamenjaar. Het vak is ook bedoeld om meer meisjes te interesseren voor techniek en science. Zij hebben helaas nog te vaak een minder positief zelfbeeld hebben van hun eigen technische capaciteiten en identificeren zich niet zo gemakkelijk met de wereld van techniek. Met hen groot een groot potentieel aan bètatalent verloren, en dat is natuurlijk op z’n zachtst gezegd zonde. Het vak O&O maakt science heel breed en uitdagend, en brengt het op die manier ook dichterbij. Het vak biedt veel ruimte voor creativiteit: leerlingen moeten nieuwe oplossingen bedenken, uitvinden, vormgeven, ontwerpen en brainstormen. Ook speelt samenwerken en communiceren een belangrijke rol. Dit alles maakt het, naar men hoopt, aantrekkelijker voor meisjes.

Het profiel van de technasium-leerling

Doe je zelf O&O als examenvak en ligt jouw toekomst ook binnen science en techniek, dan herken je jezelf in het profiel van de technasium-leering. Natuurlijk bestaat de kans dat science en techniek je wel goed ligt, maar dat je er niet specifiek in verder wilt gaan of bent gegaan met je vervolgopleiding. Dan vraag je je wellicht af wat voor vlees je in de kuip hebt met een technasium-leering. We beschrijven de interesses van zo’n leerling voor je. Een technasium-leerling lost graag puzzels op en is geïnteresseerd hoe een apparaat van binnen eruitziet. Hij of zij kijkt graag mee bij reparaties of schroeft zelf iets open. Ook is hij of zij geïnteresseerd in hoe de natuur in zijn werk gaat, en stelt bij veel zaken de vraag waarom het gaat zoals het gaat. Een technasium-leerling kenmerkt zich ook door een bijzondere drang om zich te ontplooien. Misschien heeft hij of zij zelfs al een eigen website. Deze leerling omringt zich graag met anderen die op hetzelfde niveau kunnen denken. Mede daarom kun jij als begeleider dan ook rekenen op veel waardering!

Tekort aan bèta-whizzkids in de toekomst

Wanneer je jezelf inzet om de jongens en meisjes op het technasium die wat hulp kunnen gebruiken een handje te helpen, draag je bij aan het bestrijden van een heel reëel toekomstprobleem: het aanstaande gebrek aan bèta’s dat ons in de toekomst te wachten lijkt te staan. Om dat te voorkomen, is het juist zo belangrijk dat scholieren die wel degelijk interesse hebben in bètavakken en techniek niet ontmoedigd worden hiervoor op het moment dat het ze even niet meezit. Jij kunt ze over dit dode punt heen helpen en jouw liefde voor en affiniteit met het vak delen met hen. Het is dus niet alleen een manier om een zakcentje bij te verdienen, maar ook een nobele roeping die ons onderwijs en de economie in de toekomst zal helpen!

 

undefined