Een tussenjaar als au pair? Het kan via Cultural au pair care!

Geschreven op: 5 nov 2024
Buitenland en Tussenjaar

Als je op het punt staat om een tussenjaar te nemen en aan alles voelt dat je toe bent aan ‘iets’ anders, dan weet ik hoe je je voelt. En ik begrijp het ook helemaal als je niet zo goed weet wat je dan precies wilt doen. Of hoe spannend het is om zo’n sprong - welke het ook wordt - te wagen.

De keuze is groot, en dat maakt een besluit maken lastiger. Of je nou net klaar bent met de middelbare school, je bachelor net hebt afgerond, of zat bent van je baan. Denk je na over een tussenjaar? Het kan helpen om op te schrijven waaróm je een tussenjaar wilt en wat je uit die ervaring wilt halen.

Hier lees je in ieder geval meer over een tussenjaar als au pair in de Verenigde Staten. Voor wie nu denkt: ‘Niets voor mij’, wacht dan nog even. Ik dacht dat ook ooit en tóch werd ik au pair. En heb ik in de Verenigde Staten een gastgezin gevonden waar ik nog steeds gek op ben, heb ik er mijn beste vriendin ontmoet, honderd-en-een nieuwe dingen geleerd (over mezelf), en de vetste dingen meegemaakt. Dus lees nog heel even door.

 

Wat is een au pair?

Als au pair zorg je voor kinderen bij een Amerikaans gastgezin. Je bent een oppas die bij het gezin in huis woont. Je hebt je eigen kamer, je wordt betaald en krijgt een werkrooster. Je kunt reizen, studeren aan een universiteit of college en in je vrije tijd doen wat je wilt (lees: koffie drinken met vrienden, sporten, lezen, films kijken, naar concerten gaan, et cetera). Als au pair is je band met je gastgezin vaak heel bijzonder; je groeit naar elkaar toe. De meeste au pairs worden niet gezien als werknemer, maar als een extra familielid. Ik ben twee jaar au pair geweest bij een gastgezin (je kunt je au pair-tijd verlengen na je eerste jaar), dat is inmiddels alweer een paar jaar geleden. Mijn gastouders werden goede vrienden en mijn gastkinderen mijn kleine maatjes. We hebben samen veel gereisd, kerst gevierd op Hawaii, spelletjes gespeeld, filmavonden op de bank gehad, feestjes gevierd, gesport, we zijn naar concerten geweest, we hebben gelachen en gehuild. Nu nog steeds heb ik bijna elke week contact met ze. Ik heb ze na mijn au pair-tijd twee keer opgezocht en zij mij ook. Afgelopen zomer zijn we samen op vakantie geweest in Europa. En ik kan niet wachten tot ze ooit op mijn bruiloft zijn. In de categorie ‘cliché maar waar’: als au pair in de VS kun je een tweede thuis vinden.

Investeren = leren

Een tussenjaar als au pair is een enorme investering in jezelf, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Je gaat veel leren over de wereld, andere culturen, de relaties die je hebt met mensen, over werken met kinderen en over jezelf. Mijn zelfbeeld is veranderd tijdens mijn ervaring, bijvoorbeeld. Zo kwam ik erachter dat ik ontzettend kalm ben in extreem lastige en hectische situaties, terwijl ik in Nederland bekend stond als dé stresskip. Volgens mijn gastouders was ik hun rots in de branding en iemand aan wie ze hun kinderen blindelings toevertrouwden. Als au pair - een tussenjaar waarin je veel verantwoordelijkheid draagt – is de kans groot dat je meer zelfvertrouwen krijgt en zelfstandiger wordt. Zo kiezen veel au pairs er ook voor om een keer een soloreis te maken in de VS. Wat ik hiermee probeer te zeggen, is dat het heel goed kan zijn om jezelf uit een bepaalde setting of vastgeroest patroon te halen – je vertrouwde leven, thuis in Nederland of België.

Jíj bepaalt hoe je ervaring eruit gaat zien

Hierboven las je al dat je als au pair een extra familielid kunt worden van je gastgezin. Maar dat hoeft niet, als je zelf die behoefte niet voelt. Een au pair ervaring is uniek en dus voor iedereen anders. Als je nadenkt over een tussenjaar als au pair, dan is het goed om na te denken over wat je allemaal wilt doen en wat voor soort gastgezin je graag zou vinden. Want ja, die kies jij zelf! Je maakt een profiel over jezelf; gastgezinnen kunnen dat zien en contact met je opnemen. Jullie kunnen zo met elkaar in contact komen en als de klik er wederzijds is, samen besluiten dat jullie een match worden. Het is verstandig om tijdens je gesprekken met gastgezinnen alles te vragen wat je wilt weten. En vooral ook goed aan gastgezinnen duidelijk te maken hoe jij de ervaring voor je ziet. Wil jij een hechte band met je gastgezin? Veel reizen? Houd je van concerten? Wil jij een gastgezin met twee, drie, vier of acht kinderen? Een gezin dat heel sportief is, een bepaald geloof aanhangt, of enorm van koken houdt? Deel het! Laat weten waar je naar op zoek bent en wat je uit je ervaring wilt halen. Want het vinden van een familie met wie je een goede klik hebt, helpt om je ervaring geweldig te maken.

Oke, wat nu? 

Als je affiniteit met kinderen hebt en aanvoelt dat je een jaar iets anders wilt doen; naar het buitenland gaan, reizen, leren, ontdekken, genieten, maar dat alles ook best spannend vindt, dan is au pair worden misschien wel iets voor jou. Je hebt dan alle avontuur, met tegelijkertijd een fijne en veilige thuisbasis bij je gastgezin. In het begin zal die thuisbasis nog wat onwennig zijn, maar uit eigen ervaring en van de verhalen die ik van tientallen andere au pairs heb gehoord, weet ik dat het wennen snel gaat. 

Je volgende stap

Wil je meer weten over het au pair programma en ben je benieuwd wat je eerste stap is om au pair te worden? Klik dan hier. Op deze pagina kun je je aanmelden, een gratis brochure opvragen en meer lezen over het au pair zijn en worden. Als je je aanmeldt, neemt iemand van het Cultural Care team in Nederland contact met je op. Hartstikke handig, want dan kun je meteen alle vragen stellen die je hebt. Dit is allemaal vrijblijvend, dus niets moet. Maar jezelf goed oriënteren kan nooit kwaad. Je kunt na het aanmelden ook naar een online informatie-bijeenkomt waar een oud-au pair veel praktische en leuke informatie deelt. En als je eens met een oud-au pair wilt kletsen om meer ervaringen te horen en vragen te stellen kan dat ook! Geef dat vooral aan bij je contactpersoon van Cultural Care.

Ik hoop dat je een geweldig tussenjaar hebt! Wat je ook gaat doen.