Waarom vrijwilligerswerk een positieve toevoeging is op je cv
Wanneer je op een baan solliciteert, wil een potentiële werkgever weten wat voor werkervaring je hebt. De nadruk ligt hierbij meestal op betaald werk, omdat je daar over het algemeen voor opgeleid bent en meer verantwoordelijkheden hebt dan bij een vrijwilliger. Maar betekent dat dan dat vrijwilligerswerk niet interessant is en je daar geen ervaring op doet? Zeker niet! In deze blog vertel ik waarom het juist een positieve toevoeging is.
Je hebt duidelijke waarden en een vrijgevende mindset
Het vrijwillig geven van hulp aan anderen geeft aan dat je het belangrijk vindt om een bijdragen te leveren aan de maatschappij. Dezelfde principes die je inspireren om vrijwilliger te zijn, worden zeer gewaardeerd door collega’s onderling. Dit geldt ook voor de werkgever, want ze kunnen zien dat je je best. Het maakt hierin verder niet uit of je dan wordt betaald of niet.
Je zit vol daadkracht en motivatie
Ga het maar eens doen: een baan, een opleiding volgen en ook nog vrijwilligerswerk doen. Als je dat volhoud, laat het je doorzettingsvermogen en werklust supergoed zien. Met deze kwaliteiten is je werkgever alleen maar blij. Daar zal je potentiële werkgever er blij mee zijn. Het maakt ook een goede indruk als je vrijwilligerswerk hebt gedaan nadat je een tijdje werkloos bent geweest. Je bent niet iemand die graag stil zit, je wilt graag helpen!
Je bent van alle markten thuis
Het is waarschijnlijk zo dat terwijl je vrijwilligerswerk doet, je andere taken uitvoert dan de functie waarvoor je solliciteert. Tijdens je vrijwilligers werk gaan bijvoorbeeld veel meer met mensen om in een verzorgende rol, of je werkt met je handen terwijl je op de ‘betaalde werkvloer’ vooral met je hoofd werkt. De taken die je in jouw onbetaalde baan uitvoert zouden goed van pas komen in de toekomst. Zodat je professioneel en privé gebruik kan maken van de dingen die je hebt geleerd.
Je bent voortdurend aan het groeien
We hebben het al gezegd: als vrijwilliger ontwikkel je interpersoonlijke vaardigheden en kwaliteiten. Het is mogelijk dat je onbewust zelfvertrouwen en zelfkennis opbouwt. En zit je tussen twee banen? Dan geeft vrijwilligerswerk je een reden om uit bed te komen en een gezond dagritme te behouden.
Netwerken
Je bouwt ook een netwerk op die wederzijds voordelig is en die van belang kunt zijn bij het realiseren van doelen in zowel je carrière als je privéleven. Vrijwilligerswerk geeft je de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en je netwerk uit te breiden.
De nadruk ligt hierbij meestal op betaald werk, omdat je daar over het algemeen voor opgeleid bent en meer verantwoordelijkheden hebt dan bij een vrijwilliger. Maar betekent dat dan dat vrijwilligerswerk niet interessant is en je daar geen ervaring op doet? Zeker niet! In deze blog vertel ik waarom het juist een positieve toevoeging is.