Een boekverslag schrijven doe je zo!
De meeste leerlingen hebben er een hekel aan: het schrijven van een boekverslag. Maar gelukkig hoeft een boekverslag maken helemaal niet moeilijk te zijn. Wij geven je een paar tips waarmee wij je op weg gaan helpen naar een goed boekverslag!
Het boek lezen
Het klinkt misschien heel cliché, maar voor het maken van een boekverslag is het toch echt nodig om je boek te lezen, als je alleen de samenvatting van het boek leest, heb je geen goede indruk van de schrijfstijl en het verhaal en kan je dus geen volledig oordeel geven over het boek.
Noteer belangrijke alinea’s en hoofdstukken. Noteer tijdens het lezen belangrijke informatie uit je boek. Schrijf bijvoorbeeld informatie op over locaties, personages, relaties, tijdstippen en andere informatie die van belang zijn om het verhaal beter te kunnen begrijpen.
Noteer gegevens over het boek
Begin je boekverslag altijd met deze informatie: titel, schrijver, uitgever, druk, plaats en jaar van de uitgave. Ook kan je het genre en de hoofdgedachte van het boek noteren.
De hoofdgedachte van een boek is de belangrijkste informatie die de schrijver over het onderwerp geeft. De hoofdgedachte is altijd één complete zin. De hoofdgedachte is meestal te vinden in de inleiding of het slot van de tekst. Let wel op, want de hoofdgedachte is nooit een vraag.
Titelverklaring
Leg de titel van je boek uit in de titelverklaring. Vertel wat de titel te maken heeft met het verhaal, verschillende karakters of een gebeurtenis die in het boek is gebeurd. De titelverklaring heeft namelijk bijna altijd betrekking op een onderwerp uit het boek. Maak een samenvatting om de hoofdlijnen van je boek snel duidelijk te krijgen is het nuttig om een samenvatting te maken. Je kan een samenvatting van je boek maken door bijvoorbeeld elk hoofdstuk in je boek in één zin samen te vatten. Vul daarna de rest van je samenvatting aan met belangrijke informatie zoals locaties, personages en gebeurtenissen.
Maar let er wel op dat je niet te veel details omschrijft in je samenvatting en dat hij niet te lang of te kort wordt en misschien wel het belangrijkste van alles: schrijf je samenvatting in je eigen woorden! Zo begrijp jij het beste waar het over gaat en dan lijkt het tenminste ook nog dat je je best hebt gedaan voor je samenvatting.
Vertel over vertelperspectieven
Vertelperspectief is de manier waarop jij als lezer het verhaal leest. Er zijn 3 verschillende veelgebruikte vertelperspectieven:
1. Auctoriaal perspectief: hierbij is de verteller geen personage en wat al wat er gaat gebeuren in het verhaal.
2. Ik-perspectief: het verhaal wordt hierin verteld in de ik-vorm.
3. Personaal-perspectief: hierbij neem je eigenlijk een kijkje in het hoofd van een personage en zie je wat hij/zij meemaakt.
Jouw mening
Soms moet je in een boekverslag je mening over het boek. Geef je mening over het verhaal zelf, de schrijfstijl van het boek en jouw ervaring tijdens het lezen. Was het verhaal bijvoorbeeld spannend, las het boek lekker of was de omschrijving te ingewikkeld?