Bij de overheid werken later? Dit moet je daarover weten
De overheid is een grote werkgever. Ook als starter heb je daar veel carrièremogelijkheden. Lees hier wat je met je studie bij de overheid kan doen.
Hoewel een deel van de jongeren precies weet wat ze willen doen ‘als ze later groot zijn’, zijn er nog genoeg mensen die echt geen idee hebben bij wat voor een baan ze terecht zullen komen. Dat geeft helemaal niks, want er is ontzettend veel keuze op het gebied van carrière en mogelijkheden. Er is momenteel zelfs veel krapte op de arbeidsmarkt te vinden, waardoor de keuze nog groter is dan andere jaren.
In je zoektocht naar een passende baan komt waarschijnlijk van alles voorbij. Waar je misschien niet aan dacht, is bij de overheid werken. Een baan bij de overheid heeft namelijk van alles te bieden op het gebied van voordelen, boeiende banen en kansen voor groei. In dit artikel vertellen we je meer over werken bij de overheid en wat je daarover moet weten.
Welke carrièremogelijkheden bij de overheid zijn er zoal?
Wanneer je denkt aan werken bij de overheid heb je waarschijnlijk geen idee welke mogelijkheden er allemaal zijn. Guess what: er zijn in ieder geval heel veel opties, variërend van administratieve functies tot technische specialisaties en allerlei soorten beleidsfuncties. Een aantal banen bij de overheid die in trek zijn, zijn bijvoorbeeld de volgende:
- Een baan als beleidsmedewerker: ga je aan de slag als beleidsmedewerker, dan werk je actief mee aan het ontwikkelen, implementeren en evalueren van beleid op diverse terreinen. Denk aan de gezondheidszorg, maar ook aan het onderwijs, de economie en het milieu.
- Werken als financieel analist: besluit je voor een baan als financieel analist te gaan, dan ben je verantwoordelijk voor het analyseren van overheidsfinanciën, het maken van begrotingen en het adviseren van beleidsmakers over allerlei financiële kwesties die met de overheid te maken hebben.
- Ga aan de slag als IT-specialist: IT-specialisten worden bij de overheid ingezet om IT-systemen te ontwikkelen, te implementeren en te onderhouden. Hierbij komt van alles kijken: van netwerkbeveiliging tot softwareontwikkeling.
- Werken als juridisch adviseur: een juridisch adviseur biedt juridisch advies en ondersteuning aan overheidsinstanties op het gebied van regelgeving, wetgeving en meer.
- Een baan als milieudeskundige: ben je liever bezig met het milieu? Dan kun je werk als milieudeskundige vinden. Een milieudeskundige houdt zich bezig met het evalueren van de milieueffecten en het ontwikkelen van een milieubeleid.
Verschillende voordelen van werken bij de overheid
Besluit je om bij de overheid te gaan werken, dan is er een flink aantal voordelen waar je van kunt profiteren. Een van de grootste redenen om daar te gaan werken, is de stabiele werkgelegenheid. Overheidsbanen bieden over het algemeen werkzekerheid, ook wanneer de economie onzeker is. Daarbij zijn de pensioenregelingen vaak goed geregeld en kun je als werknemer profiteren van andere voordelen met betrekking tot voorwaarden rondom werk. Zo heb je vaak recht op royale vakantiedagen en flexibele werktijden, waardoor er een goede balans tussen werk en privé te vinden is. Dat zijn zeker niet de enige voordelen van werken bij de overheid.
Wat veel mensen bijvoorbeeld prettig vinden, is dat ze met een overheidsbaan een positieve impact hebben op de samenleving en zo bij kunnen dragen aan het algemeen belang. Ook bieden overheidsinstellingen vaak allerlei mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en training. Je kunt bijvoorbeeld in veel gevallen profiteren van loopbaanbegeleiding en/of andere trainingen waar je persoonlijk en op professioneel gebied ‘beter’ van wordt. Dit soort aantrekkelijke voordelen zorgen ervoor dat overheidsbanen zeker aantrekkelijk zijn voor mensen die op zoek zijn naar een (nieuwe) baan. Werken bij de overheid is dus absoluut iets wat je in je achterhoofd moet houden na je HBO of WO. Ook zijn er functies voor mensen die MBO gedaan hebben.
Welke studierichting is handig voor werken bij de overheid?
Zie je een baan bij de overheid wel zitten door het ruime aanbod aan banen en natuurlijk de vele voordelen? In dat geval is het goed om te weten welke studierichting je dan zou moeten kiezen. De vereiste studies voor banen bij de overheid variëren afhankelijk van de functie en de sector waarin je uiteindelijk zou willen werken. De volgende studierichtingen kunnen in ieder geval van pas komen wanneer je bij de overheid wil werken:
- Bestuurskunde: deze studie geeft je een breed inzicht en een brede basis in overheidsbeleid, administratie en management. Logischerwijs kan dat nuttig zijn voor verschillende functies bij de overheid.
- Planologie: wil je bezig gaan met ruimtelijke ordening? Dan is een studie als planoloog de ideale keuze. Een planoloog zorgt ervoor dat de openbare ruimte op een goede manier wordt ingericht en doet hierbij onderzoek naar de grond, water en menselijke behoeften.
- Rechten: voor juridische functies bij de overheid is een studie rechten in veel gevallen vereist. Hierbij zijn er nog enkele specialisaties die van belang kunnen zijn zoals bestuursrecht, staatsrecht en internationaal recht.
- Milieuwetenschappen of milieukunde: wil je bezig gaan met de groene zones in een gemeente? Als milieuambtenaar heb je een groene studie nodig, zoals milieuwetenschappen, biologie of landbouw.