Dit zijn de studies met de hoogste startsalarissen

Geschreven door: Linn Siewertsen
Op: 19 apr 2023
Geld en werk

Bij het kiezen van een studie moet je vooral kijken naar wat je leuk vindt. Je zit ten slotte toch drie/vier jaar aan je keuze vast. Toch denken veel studenten ook na over de opbrengst van hun harde werk. Na welke studie ga jij nou lekker cashen? Ik vertel je de vijf WO, hbo- en mbo-opleidingen met het beste startsalaris! *
*Dit zijn de bruto startsalarissen per maand

Mbo-opleidingen

Scheepvaart

We beginnen deze lijst met de opleiding scheepvaart. Hij staat op de vijfde plaats in het rijtje. In vier jaar word je opgeleid tot bijvoorbeeld matroos, stuurman of schipper machinist. Hou jij van boten en ben je niet zeeziek? Dan kun jij straks €2.300 in de maand gaan verdienen!

Weg- en railtransport

De naam van deze studie is iets minder concreet dan die van de rest. Na het afronden van weg- en railtransport kun je o.a. machinist, vrachtwagen- of buschauffeur worden. Het is dus erg belangrijk dat je graag onderweg bent en geniet van het contact met mensen/reizigers. Pas jij in dit plaatje? Dan verdien je na je opleiding €2.411 per maand.

Verzorgende individuele gezondheidszorg

Een baan in de zorg is wat betreft baankans altijd een goede keus. Als mbo verzorgende individuele gezondheidszorg kun je op veel verschillende locaties gaan werken. Zo liggen er mogelijkheden bijvoorbeeld bij de GGZ, de kraamzorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg. Als jouw hart bij de mensen ligt dan is dit zeker een opleiding voor jou. Dit nobele werk beloont je met €2.434 euro per maand.

Verpleegkundige

De opleiding tot verpleegkundige is erg populair. Deze opleiding lijkt er op de vorige. Het verschil is dat je als verpleegkundige te maken krijgt met situaties die snel veranderen. Je werk is omvattender en complexer. Om die reden verdien je net iets meer en kom je uit op zo’n €2.877. Dat is niet verkeerd!

Procesoperator

Als procesoperator is jouw startsalaris de hoogste uit dit rijtje. Als procesoperator hou jij toezicht op productieprocessen. Deze opleiding kun je volgen op niveau A, B en C. Bij het C niveau hoort de meeste verantwoordelijkheid. Daarbij word je opgeleid tot leidinggevende van andere procesoperators. Het gemiddelde startsalaris van alle niveaus is ongeveer €2.960 per maand!

Hbo-opleidingen


Technische bedrijfskunde

In de top 5 hbo studies staat technische bedrijfskunde op de vijfde plaats. Deze opleiding combineert veel takken van sport. Zo hou jij je bezig met maatschappelijke ontwikkelingen, de beste vormen van management en technische innovaties. Deze baan levert je €2.757 euro in de maand op!

Werktuigbouwkunde/engineering

De volgende opleiding is werktuigbouwkunde/engineering. Je zal gaan werken in functies als ontwerper, bedrijfskundige, ondernemer, technisch adviseur, product- of projectmanager of in hogere managementfuncties. Best een zware opgave dus! Maar als het je passie is zou ik er zeker voor gaan want je haalt als startsalaris elke maand een hele nette €2.767 binnen!

Informatica

Bij de volgende opleiding verdien je maandelijks nog net geen tien euro meer. Ben jij geïnteresseerd in computers, software en cybersecurity? Dan is informatica echt iets voor jou! Doe iets wat je leuk vindt en verdien na vier jaar leren €2.774 in de maand!

Voertuigentechniek

Als je een passie hebt voor voertuigen en geld dan is dit de opleiding voor jou! Je gaat storingen oplossen en preventief onderhoud uitvoeren voor voertuigen als auto’s, vrachtwagens en tractoren. Als de begrippen mechanisch, hydraulisch en pneumatisch jou bekend in de oren klinken ben je wat mij betreft al goed op weg naar zo’n €2.817 per maand.

Elektrotechniek

Bovenaan dit lijstje staat de opleiding elektrotechniek. Dit is een discipline die zich bezighoudt met het toepassen van elektriciteit en elektromagnetische velden. Als je net als mij geen idee hebt wat dat betekent kun je het in vier jaar gaan leren. Die inspanning wordt dan beloond met een heerlijke €2.827 in de maand.

Universitaire opleidingen


Fiscaal en notarieel recht

Op de vijfde plaats van het rijtje universitaire opleidingen vinden we de opleiding fiscaal en notarieel recht. Op deze studie krijg je zowel economische vakken, als vakken over verschillende soorten rechten. Je kunt bijvoorbeeld boekhouder of notaris worden met een startsalaris van €2.970 per maand.

Informatiekunde

Ja je kunt ook nog informatie gaan bestuderen! Zo ga je informatie verzamelen en analyseren. Hierbij kijk je naar hoe informatie gecommuniceerd wordt en welke rol de techniek hierin kan spelen. Word jij een meester van informatie? Dan verdien je straks €2.990 euro per maand!

Geneeskunde

De volgende in het rijtje is misschien wel één van de populairste studies uit de hele lijst. Er zijn veel mensen die geneeskunde willen studeren en dromen van een leven in het ziekenhuis. Leef jij straks een Greys-anatomy leven? Dan komt dat met een bonus van zo’n €3.140 per maand.

International business

We zijn bijna bij de top. Wil jij nou echt lekker cashen? Ben jij een geboren ondernemer met een innovatieve mindset? Ga dan international business studeren! Je wordt breed opgeleid en verdient daarna €3.260 in de maand! Inschrijven maar!

Tandheelkunde

En dan de studie waar we allemaal op hebben gewacht: Tandheelkunde! Het is een studie met een streng toelatingsproces waarbij je een portfolio op moet bouwen. Dan krijg je nog toelatingstoetsen en dan kún je toegelaten worden. Als je dan je studie afrondt heb je wel een bruto-startsalaris van €5.330 per maand. Dat klinkt niet gek!

Wijze woorden

Al deze bedragen vallen natuurlijk lekker in de smaak, maar vergeet niet waar het om draait in het leven: plezier hebben! Volg je passie en verlies die niet uit het oog. Mocht jouw droombaan nou toevallig in deze lijst staan dan ben jij met je neusje in de boter gevallen en wens ik je vast veel succes. Go get that bag!

Over Linn Siewertsen