Een ijzersterke motivatiebrief schrijven doe je zo!
Heb je een leuke bijbaan op het oog waar je een ijzersterke motivatiebrief voor moet schrijven? Geen paniek: met deze tips schrijf jij een ijzersterke motivatiebrief.
Doe research
Een goede voorbereiding is het halve werk. Bekijk voordat je je motivatiebrief gaat schrijven de website en de social media kanalen van het bedrijf waar je wilt gaan solliciteren. Zo ben je alvast op de hoogte wat het werk bij het bedrijf precies inhoudt en of de functie bij je past.
Begin met een sterke openingszin
De eerste zin moet de lezer van jouw motivatiebrief nieuwsgierig maar je maken. Begin daarom met een zin die er uitspringt. Bijvoorbeeld: ‘’ Animatiemedewerker gezocht?’’ Dat laat ik me geen 2 keer zeggen. In deze motivatiebrief laat ik u zien dat ik de perfecte medewerker ben voor deze functie.’’ Deze zin trekt gelijk de aandacht van de lezer trekken, en het maakt de lezer direct nieuwsgieriger naar de rest van je brief.
Maak je brief overzichtelijk
Zorg ervoor dat je motivatiebrief geen rommeltje wordt. Om je brief overzichtelijk te houden kan je het beste deze opbouw gebruiken: Inleiding, kern en afsluiting. Zo zorg je er namelijk voor dat alle punten die je wilt benoemen terug komen én dat je brief overzichtelijk blijft. Het is ook belangrijk om je motivatiebrief kort en bondig te houden. Dit doe je door een richtlijn van één A4-tje aan te houden.
Vertel over jezelf
Als je op een vacature reageert, ben je meestal niet de enige. Het is daarom ook erg belangrijk om in je brief te laten zien we je bent. Vertel waarom je geschikt bent voor de vacature en wat is je motivatie om op de functie te solliciteren. Stel dat je solliciteert naar de baan als animatiemedewerker. Dan is het belangrijk dat je in de brief vermeld waarom je zo graag die baan in de animatie wil en waarom jij geschikt bent voor dat baantje.
Ook is het handig om je CV mee te sturen, hierin staat alle werkervaring en opleiding die je hebt gevolgd of afgerond. Ook kan het geen kwaad om te benoemen welke andere bijbaantjes of stages je hebt gevolgd en wat je daarbij geleerd hebt. Misschien kan je namelijk je geleerde stof gebruiken bij je nieuwe baan.
Loop niet op de zaken vooruit
Schrijf nooit in een motivatiebrief hoeveel je wilt gaan verdienen of wat je werktijden zijn. Dat hoor je namelijk later, als je bijvoorbeeld uitgenodigd wordt voor een gesprek. Om dit in je brief aan te kaarten is niet echt handig…
Vermijd spelfouten
Spelfouten in een motivatiebrief is echt een no-go. Laat je brief na het schrijven een dagje liggen en lees hem dan nog eens opnieuw. Of laat je brief aan iemand anders lezen, want zo kun je fouten sneller herkennen. Raffel je motivatiebrief dus niet af. Neem de tijd om hem te schrijven en zeker om hem te controleren op spellingsfouten.
Heb vertrouwen
Zorg ervoor dat je zelfverzekerd overkomt in je brief, jij wil namelijk die functie en jij kan dit! En als je dan op gesprek mag komen; wees dan vooral niet te zenuwachtig, je bent namelijk niet voor niets uitgenodigd.