Handige tips om jezelf te beschermen tegen hackers!

Geschreven op: 29 apr 2021
Geld en werk

Veel mensen denken dat hackers de hele dag in donkere kamers achter computers zitten om vervolgens alle data op jouw laptop te stelen. Hoewel dit kan gebeuren, zijn er meer gevaren dichterbij huis. Yassine Boudra* legt uit hoe jij je eenvoudig kunt beschermen tegen hackers.

“Wij zijn allemaal verbonden met elkaar via onze telefoons en computers. Ook apparaten die wij dagelijks gebruiken zoals de koelkast en thermostaat communiceren met elkaar via internet. Dit is natuurlijk superhandig maar het kan ook gevaarlijk zijn.”

Pas op met je slimme thermostaat

“Stel dat je een SMART-studentenkamer hebt. Je alarmsysteem, thermostaat en deurslot zijn aangesloten op internet. Je gaat een weekje op vakantie met je vrienden en bij terugkomst is je huis leeggeroofd. Het eerste waar een hacker met slechte bedoelingen naar kijkt, is de thermostaat. Hij kan bijvoorbeeld vrij snel zien dat de vakantiemodus aanstaat.”

Kwetsbaarheden in je netwerk

“Hij weet nu dat je niet thuis bent. Met wat moeite duikt hij vervolgens in het alarmsysteem en de sloten en slaat zijn slag. Een hacker kan alleen iets doen als hij een kwetsbaarheid vindt in het netwerk van jouw studentenkamer. Die kan hij uitbuiten.”

Tips om je te beveiligen

“Ik geef je een paar tips om te zorgen dat jouw netwerk minder kwetsbaar is en jij veilig bent voor cybercriminelen.

  1.        Verander het fabriekswachtwoord direct

Meestal zijn apparaten uitgerust met een standaardwachtwoord als ‘12345’. Het is dus belangrijk dat je dit direct verandert in een lang wachtwoord, het liefst een hele zin. Omdat de tools en rekenkracht van hackers steeds beter worden, is het steeds makkelijker om een wachtwoord te kraken. Een hacker kan binnen 0.29 seconden het wachtwoord ‘12345’ kraken.

  1.       Kies een wachtwoord van twaalf tekens

Een wachtwoord van tien tekens duurt vier maanden. Maar om echt veilig te zijn, kies je een wachtwoord van twaalf tekens. Dit wachtwoord kraken kost ongeveer 200 jaar. Zorg er ook voor dat het wachtwoord uit letters, cijfers en tekens bestaat om het hackers zo moeilijk mogelijk te maken. En verander dit om de zoveel tijd.

  1.       Update je software regelmatig

Naast een sterk wachtwoord is het ook belangrijk om je software regelmatig te updaten. Meestal kunnen kleine updates gaten in de beveiliging oplossen.

  1.       Check je privacy-instellingen

Ook is het verstandig om altijd de privacy-instellingen te controleren. Zorg ervoor dat jouw apparaten geen data delen of verzamelen wanneer dit niet nodig is. En controleer altijd goed wie toegang hebben tot het apparaat. De administratorrechten moeten alleen toegankelijk zijn voor de eigenaar van het apparaat.

  1.       Plak je webcam af.

Het is beter om je webcam af te plakken, voor het geval een hacker toegang heeft gekregen tot je netwerk. Kijk daarbij wel goed uit wat voor laptop je hebt. Apple maakte onlangs bekend dat het af te raden is hun laptops af te plakken omdat je daarmee de laptop beschadigd bij het dichtdoen. Volgens Apple kun je in de gaten houden of het lampje brandt van de webcam. Het is in ieder geval bekend dat Facebook-CEO Mark Zuckerberg zijn webcam wél afplakt.

  1.       Pas op met je bankgegevens.

Vul nooit bankgegevens in op een website die via een mail is gestuurd. Klik ook niet op een betaalappje van een vreemde. Gebruik altijd je eigen bankapp. Via phishing proberen hackers soms te ‘hengelen’ naar jouw bankgegevens. Dit doet ze door een website na te maken en die vervolgens rond te sturen in de hoop dat mensen erop klikken en hun gegevens invullen. Jouw data worden dan naar een database of mailadres verstuurd die in handen is van de hacker.

*Over Yassine Boudra

“Coderen, programmeren en cybersecurity is mijn hobby. Ik heb dit geleerd door veel te experimenteren en gebruik te maken van verschillende websites die je legaal mag hacken om jouw penetratie-skills te testen en te verbeteren; oftewel ethisch hacken. Lang geleden ben ik begonnen met website maken uit pure code. Daarna verdiepte ik mijzelf steeds verder in hoe internet, computers en andere apparaten precies werken. Handige sites om te beginnen met leren ethisch hacken zijn: https://www.hackthebox.eu/en  https://www.hackerone.com/