Het gevaar wat 'treat yourself' heet
Ruim een op de drie studenten maakt zich zorgen om hoeveel geld zij maandelijks besteden aan “treats”. Onderzoek van de SNS-bank duidt aan dat jongvolwassenen minder grip hebben op kleine uitgaven dan ze zouden willen.
Want dat ene koffietje onderweg naar college, die nieuwe ketting of onschuldige lunch met vriendinnen tikt toch behoorlijk aan. Voor je het weet moet je de laatste week van de maand leven op droog brood.
Daarom geven wij wat tips om dit te voorkomen en toch wat bewuster met je geld om te gaan.
Wolf in schaapkleren
Het lijkt zo onschuldig, maar die matcha iced latte en overheerlijk cinnamon bun zorgen toch iedere keer voor een rekening van een tientje. Nou kan dat af en toe wel, maar doe je dit wekelijks dan is dat 10x4x52 = 2080,- euro per jaar. Dat is even schrikken he? Want van dit geld kan je ook makkelijk een paar weken op zomervakantie. Het is ook niet gek, want uit onderzoek blijkt dat jongeren tot 25 nu eenmaal kwetsbaarder zijn voor al die verleidingen.
Spijt
Toch geeft ongeveer 40% van de jongvolwassenen aan regelmatig spijt te hebben van hun uitgaven. Dat is zonde, want die lekker koffie was het toch echt wel waard om je dag goed te beginnen. Houd er alleen rekening mee dat genieten mag, maar wel met mate. Te veel zorgt voor onnodige impuls uitgaven waar je later spijt van krijgt. Het is wel zo lekker als je aan het begin én aan het eind van de maand jezelf even kan trakteren op iets lekkers of die ene leuke trui uit de etalage.
How to: Sparen
Maar hoe houd je dan geld over in een wereld waar alles steeds duur, duurder duurst wordt?
Overzicht is het sleutelwoord. Zo kan je een overzichtje maken van je maandelijkse inkomsten en uitgaven per groep. Ook zijn er handige apps die je hierbij kunnen helpen zoals 'money lover' of 'Budee'. Hieruit blijkt hoeveel je ongeveer overhoudt per maand om leuke dingen van te doen en wat je kunt sparen. Ideaal is om ongeveer 10% van je inkomen te sparen. Dus verdien je 1000,- in de maand? Dan spaar je 100,-.
Dit geld kan je dan weer in potjes verdelen voor bijvoorbeeld feestjes, kleding, cadeaus ect.
Maar wees vooral niet te streng voor jezelf, want 500,- euro sparen in de maand? Of niet die ene trui kopen die je zo graag wilt? Dat houd je nooit vol. Durf keuzes te maken waar je je geld aan uitgeeft en desnoods overleg je het met je ouders of vriendinnen. Soms kan dat de doorslag geven om een weloverwogen keuze te maken.
Kom je er echt niet uit? Dan kan je via jouw bank een gratis adviesgesprek aanvragen om al je geldzorgen te bespreken.