Hier moet je op letten bij het kopen van een brommer

Geschreven op: 23 mrt 2020
Geld en werk
Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.

Ben je liever lui dan moe en heb je geen zin om zwetend door weer en wind op de fiets te zitten? Wil je lekker snel heen en weer naar je hogeschool of universiteit kunnen gaan, zodat je genoeg tijd overhoudt voor leuke dingen, zoals activiteiten verzinnen voor je studentenvereniging? Dan ben je echt toe aan een brommer. Als je een brommer koopt is er een aantal dingen waar je op moet letten, zodat je geen kat in de zak koopt. Om je op weg te helpen hebben we op een rijtje gezet wat er bij komt kijken als je een brommer koopt. Lees hier onze tips.

 

De staat van de brommer

Bij een nieuwe brommer is dit niet van belang, maar bij een tweedehands brommer is het zeker belangrijk om te weten in welke staat hij verkeert. Je weet namelijk niet hoe de brommer is behandeld en of hij goed is onderhouden. Vraag hiernaar bij de verkoper. 

 

Controleer of de tweedehands brommer roestplekken heeft en onderdelen mist. Vraag of je een proefrit mag maken en test alle knoppen, lichten, richtingaanwijzers en remmen. Check ook of het zadel goed vast zit. 

 

Let vooral op of je tijdens het rijden geen vreemde geluiden hoort en/of de scooter is opgevoerd. Dit is het geval als hij harder gaat dan de wettelijke maximumsnelheid van 45 km/u. Een opgevoerde brommer kan niet worden verzekerd. Let hierop als je een bromfiets, snorfiets of scooter gaat kopen.

 

Of je nou een rechten- of technische studie doet, onderhandel altijd bij een tweedehands brommer over de prijs, zeker als je mankementen ziet. Ga na hoe ernstig de mankementen zijn en of je ermee kunt leven. Als de mankementen gerepareerd moeten worden, controleer dan of je dit makkelijk (en goedkoop) zelf kunt doen (ook al doe je geen technische studie), of dat je hier hoge kosten voor moet maken. Bepaal voor jezelf of de brommer je dit waard is. Zo niet, dan kun kun je beter nog even verder zoeken. 

 

Is de brommer verzekerd?

Als je een brommer koopt, moet je verplicht een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid afsluiten. Zo ben je gedekt als je schade veroorzaakt aan (een voertuig van) iemand anders. Ga niet zonder deze verzekering de weg op, want dan riskeer je een boete. 

 

Alleen een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is de goedkoopste optie. Je kunt ook scooterverzekeringen afsluiten om je eigen brommer te beschermen tegen schade en diefstal. Dit zijn de WA plus scooterverzekering en de Allrisk scooterverzekering. Deze uitgebreide verzekeringen zijn niet verplicht, maar kunnen dus wel handig zijn om af te sluiten. 

 

WA Plus of Allrisk scooterverzekering 

Onder veel studenten is een WA Plus scooterverzekering populair. Met deze verzekering is je brommer verzekerd tegen bijvoorbeeld brandschade, ruitschade, diefstal en stormschade. Met deze verzekering ben je niet verzekerd tegen schade die je zelf aan je brommer veroorzaakt. Dat ben je wel met de Allrisk scooterverzekering. Deze verzekering dekt dezelfde schade als de WA Plus scooterverzekering, maar dus ook schade door eigen schuld. 

 

Als de brommer nog (vrij) nieuw is en een hoge dagwaarde heeft, kun je het beste een Allrisk scooterverzekering nemen. Als de brommer nog maar weinig waard is, kun je het beste voor de standaard WA-verzekering kiezen. De standaard verzekering is ook aan te raden als je (als arme student) krap bij kas zit) Je brommer is de hogere premie die je voor de uitgebreide verzekering betaalt dan niet meer waard. De dagwaarde van je brommer kun je online checken.

 

Zoek op bromfietsverzekering afsluiten en vergelijk verschillende verzekeraars voor de best passende verzekering voor jouw brommer.