How to: solliciteren?!

Geschreven door: Lara Freeling
Op: 29 mrt 2021
Geld en werk

Vroeg of laat komt er een dag dat je moet solliciteren naar een stageplek, een traineeship of je allereerste baan. Dit gaat niet vanzelf, maar het hoeft alleen niet zo ingewikkeld te zijn als je wellicht denkt. Heb jij met deze struggle te maken? Dan hebben we voor jou in deze blog een paar héél handige tips.

Speur het internet af naar leuke vacatures van organisaties waar je een goed gevoel bij krijgt. Vraag eens rond in je omgeving of ze op zoek zijn naar een nieuwe werknemer, stagiaire of trainee. Heb je een vacature op het oog? Check! Laat het solliciteren maar beginnen.

Stap 1: Doe onderzoek naar de organisatie

Bekijk de website, zoek de organisatie op social media en check of ze weleens in het nieuws komen. Elk deeltje informatie kan jou verder helpen in je sollicitatieproces. Dus: leer de organisatie kennen!

Stap 2: Maak je curriculum vitae in orde 

Je cv en je motivatiebrief is de allereerste indruk die jij afgeeft bij de organisatie. Pas daarom je cv aan op de functie: wat maakt jou perfect voor deze functie? Wat typeert jou als collega? Laat de organisatie zien wie jij bent. Misschien is niet elk bijbaantje relevant voor de functie, laat die de niet-relevante weg. Twijfel je over je cv? Doe dan de gratis Qompas cv-check en ontvang feedback op jouw cv!

Stap 3: Schrijf een originele motivatiebrief

Een motivatiebrief geeft je de kans je uitgebreider voor te stellen. Je geeft de organisatie nog betere redenen om jou uit te nodigen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om in je motivatiebrief clichés te vermijden, denk aan loze woorden zoals ‘superleuk’. Wat ís precies superleuk aan de vacature of waarom lijkt het je leuk om bij de organisatie te werken of stage te lopen? Leg dat liever uit! Benieuwd hoe je het best je motivatiebrief kunt opstellen? Check onze tips eens om te zien hoe je standaardzinnen kunt omzetten naar originele zinnen! 

Stap 4: Je bent uitgenodigd voor een sollitatiegesprek, en nu?!

Congratulations! Je bent weer een stapje dichterbij die leuke stageplek of (bij)baan. Nu verwijzen we terug naar stap 1: doe onderzoek naar de organisatie. Je kunt niet genoeg informatie hebben! Denk je dat je toch genoeg informatie hebt? Dan is het belangrijk te weten wat je wilt uitstralen. Ga je in driedelig pak naar je sollicitatie? Of kleed je je casual? Dit zijn allemaal keuzes waarover je moet nadenken. Meer weten over kledingkeuzes? Neem eens een kijkje op onze blog en lees tips om goed voorbereid voor de dag te komen! 

Stap 5: Bedenk van tevoren antwoorden op vragen

Tijdens een sollicitatie krijg je vragen over jou en jouw geschiktheid voor de baan. Op de meeste vragen weet je meteen een antwoord, maar bij andere vragen moet je misschien wat langer nadenken. Denk aan vragen als: waar ben je minder goed in? Wanneer ervaar je stress? Met wat voor type mensen werk je lastig samen? Om je gesprek soepeler te laten verlopen, kun je van tevoren alvast antwoorden geven op dit soort vragen. Benieuwd naar nog meer vragen die vaak worden gesteld tijdens een sollicitatie? Lees deze blog.

Als je alle stappen goed hebt doorlopen, dan rest ons alleen maar om jou heel veel succes te wensen met je sollicitatie. Onthoud: een voorbereid mens telt voor twee!

Meer weten over solliciteren? Wij plaatsen regelmatig nieuwe blogs omtrent solliciteren! Of ben je op zoek naar een leerzame stageplek? Bekijk de vacatures!

 

Over Lara Freeling