Jouw geld, Jouw keuze: Hoe je de baas blijft over je eigen geld
De baas zijn over je eigen geld, het lijkt zo eenvoudig, want jouw geld jouw keuze, toch? Maar toch zal je zien dat je ineens op het terras beland of bij een festival wat je die maand eigenlijk helemaal niet kunt veroorloven. De beste keuze maken voor jouw portemonnee kan best lastig zijn. Daarom geven wij jou wat tips om je hierbij te helpen.
Overzicht is key
Om een beetje een overzicht te creëren en je schuldgevoel te verminderen geven we je even een overzicht, want hoeveel geeft de gemiddelde student nou eigenlijk uit?
De gemiddelde student heeft zo’n 943 euro te besteden volgens de ING. Dat lijkt verdacht veel op het bedrag wat je maximaal kunt lenen bij duo, maar het bedrag bestaat toch echt uit meer dan dat. Denk aan bijdragen van ouders, bijbaantjes, studiefinanciering en bijvoorbeeld toeslagen en nu ook de wedergekeerde basisbeurs.
Als je op kamers woont krijg je waarschijnlijk een iets hogere basisbeurs, dan wanneer je thuis woont, maar je geeft dan ook meer uit aan onder andere boodschappen.
Waar gaat al dat geld naartoe?
Ken je dat, dat je nog maar 16,12,- op je rekening hebt staan en het nog twee weken duurt voordat duo weer komt? Dat is even schrikken he? En waar gaat al dat geld in godsnaam nou naartoe?
Iedereen maakt uiteindelijk zelf keuzes over waar hij/zij/hen geld aan uitgeeft, maar toch zijn er enkele populaire kostenposten te ontdekken onder studenten. Bij meer dan 80% van deze doelgroep staan eten of terrassen buiten de deur, shoppen en cadeautjes hoog aan het lijstje.
Volgens de ING geven studenten gemiddeld 56,- per maand uit aan nieuwe kleding en 49,- aan uitgaan. Als je nou bevriend wordt met die leuke barman kan je er daar wellicht nog wat gratis drankjes scoren 😉
Wil jij je situatie vergelijken met die van iemand anders?
Bezoek dan eens de website van Nibud.
Het Nibud weet namelijk wat Nederlandse huishoudens uitgeven. Zij hebben inzicht in wat verschillende huishoudtypen met verschillende inkomens en woonsituaties uitgeven aan verschillende posten. Deze referentiecijfers worden dan gebundeld met cijfers van het CBS om tot nieuwe inzichten te kunnen komen.
Hoe krijg ik dan inzicht in mijn geldzaken?
Nibud heeft een handige rekentool, waarin je jouw uitgavenposten kunt weergeven, die de tool dan vergelijkt met andere Nederlanders.
De tool geeft dan tips waar je in je uitgavepatroon kunt besparen:
Enkele algemene tips:
- Kamers: Check altijd of je recht hebt op huurtoeslag
- Abonnementen: Is het je geld waard? Zo krijg je grip op je abonnementen.
- Studie: Koop je boeken tweedehands of kijk of je ergens een gratis pdf kan vinden, dat scheelt een hoop!
- Shoppen: Zet een vast bedrag voor kleding en schoenen aan de kant. En kom op, heb je nou echt nóg een Hoodie nodig?
- Doe slim boodschappen: Haal vlees bij de Turkse slager en vis op de markt en ook fruit is op de markt vaak veel goedkoper!
Help, Ik kan niet sparen!
Tip van flip: Maak doelenpotjes in je bankieren app, dit zorgt voor een duidelijk overzicht waar jij welk geld voor apart hebt gezet.
Ook zijn er handige tips die je helpen met budgetteren. Zo kan je spaardoelen maken en een overzicht creëren om te kijken waar welk geld naartoe gaat. Dit laatste kan je overigens ook doen in Excel. Het is maar net wat werkt voor jou.
Praten lucht op:
Soms wil je gewoon even zenden. Even alles eruit gooien waar jij je aan stoort, wat je dwars zit en waardoor jij zoveel stress ervaart. Dit kan je doen met een vriendin, je moeder of een financieel adviseur bij jouw bank. Als student kan je vaak een gratis adviesgesprek aanvragen waar je al jouw geldzorgen kan bespreken én wat handige tips mee krijg die aansluiten bij jouw persoonlijke situatie.