Let op je privacy (en je eigen wil!). Zelfs je muisbewegingen worden opgeslagen

Geschreven op: 6 jul 2022
Geld en werk

Je profiel updaten met je nieuwe baan, een zomerfoto posten van die topavond met je vrienden, ouders die een foto van hun pasgeboren baby plaatsen. Het is allemaal gratis en heel normaal. Hoe fijn is dat! Helaas zit er ook een schaduwzijde aan dit alles. Lees hoe je gevaren minimaliseert.   

 

Alles wat jij online op social media doet, slaan socialmediabedrijven op. Vooral Facebook is daar koploper in. Zij monitoren zelfs de bewegingen die je maakt met je muis! We worden steeds meer een maatschappij die door data wordt gedreven. Algoritmes en computers schotelen ons een bepaalde realiteit voor. Als we alleen te zien krijgen wat een algoritme denkt dat we willen zien, in hoeverre zijn we dan nog de baas over onze eigen wil? 

 

Jouw gegevens worden verkocht  

Verkopen En dat niet alleen, er zitten ook gevaren aan. Socialmediabedrijven, als TikTok en Facebook verzamelen en bundelen alles wat jij deelt. Zij verkopen die informatie voor veel geld aan advertentiebedrijven. Bedrijven en instanties kunnen personen screenen door online onderzoek te doen naar wat de nieuwe werknemer allemaal uitvoert. Kwaadwillende personen kunnen jouw informatie misbruiken voor hun eigen kwaadaardige doelen.  

 

Let op welke foto’s je waar deelt  

Jij kan bijvoorbeeld je droombaan mislopen omdat een recruiter je profiel heeft gescreend en een foto is tegengekomen die het bedrijf niet bevalt. Het is superzonde om door een foto van tien jaar geleden jouw perfecte baan mis te lopen.  

 

Identiteitsfraude en phising  

Veel mensen onderschatten wat de gevolgen zijn van alle data die ze over zichzelf online zetten. Denk bijvoorbeeld aan telefoonnummers, adressen en andere gevoelige persoonlijke data. Veel mensen denken dat hen dat niet zal overkomen, maar kwaadwillenden kunnen jouw informatie gebruiken voor bijvoorbeeld identiteitsfraude, stalken, cyberterrorisme, phishing en tal van andere oplichtingspraktijken.  

 

Tips om dit gevaar te minimaliseren.  

  • Laat nooit je telefoonnummer, adres of andere contactnummer achter op internet.  
  • Stel je privacy-instellingen goed in op social media. Blokkeer vooral ‘informatie delen met derden’, dat zijn namelijk vaak advertentiebedrijven.  
  • Wees voorzichtig met wie je toegang geeft tot het bekijken van je foto’s. Elk sociale media platform is natuurlijk anders, maar vaak kun je foto’s of andere data afschermen voor bepaalde mensen en groepen.  
  • Upload geen foto’s met kinderen erop. Je weet nooit hoe zij dit vinden als ze volwassen zijn. Als je dan toch die foto van dat schattige baby’tje wil uploaden, plak dan een leuke sticker over het gezichtje.  
  • Als je iets deelt op social media, geef je automatisch een stukje privacy op. Dit hoeft uiteraard niet erg te zijn, maar weet dat alles wat je online deelt nog heel lang te vinden is. Sta daar af en toe even bij stil.  

 

(Door Yassine Boudra)

Lees ook van Yassine:  

Bescherm jezelf tegen hackers  

Zo leer jij ethisch hacken