Voor het eerst op kamers, let dan hierop!

Geschreven op: 10 mei 2022
Geld en werk
Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.

Wanneer je gaat studeren, dan is dit voor velen hét moment om uit huis te gaan. Omdat de kosten voor een volledige woning of appartement vaak wat aan de hoge kant zijn, is de keuze voor het welbekende ‘op kamers gaan’ het meest voor de hand liggend. De zogeheten studentenhuizen zijn vaak opgedeeld in 3 of 4 slaapkamers die per persoon worden verdeeld. De gezamenlijke ruimtes zoals de badkamer, woonkamer en keuken worden door allemaal gebruikt. Op de slaapkamer is immers vaak niet meer ruimte dan enkel voor een bed, kast en eventueel bureau. De kosten kunnen afhankelijk van de grote en locatie flink variëren. Maar waar moet je nu exact op letten wanneer jij voor het eerst op kamers gaat?

 

Op zoek

Nu je daadwerkelijk de keuze hebt gemaakt om gedurende je studententijd het ouderlijk huis te verruilen voor een plekje voor jezelf, kan de zoektocht beginnen. Voordat je al direct na hoeft te denken over een auto huren voor het verhuizen, moet je eerst een geschikte woning/kamer vinden. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van manieren waarop jij een geschikte woning kunt vinden. Dit kan middels de sociale kanalen, maar ook op verschillende websites kun jij je aanmelden om aanspraak te kunnen maken op een plekje in een studentenhuis. Waar het bij het huren of kopen van een huis in samenspraak is met verhuurder/makelaar, geldt dit voor het huren van een studentenhuis niet. Hier dient namelijk te worden gehospiteerd. Dit wil zeggen dat jij moet pitchen waarom jij graag in dit studentenhuis wilt wonen.

 

Hospiteren

Wanneer je hebt gereageerd op een woning of kamer, dan is de kans vrij groot dat jij niet de enige bent die hier belang bij heeft. Dat betekent, dat jij dus de overige bewoners ervan moet overtuigen dat jij de leukste en gezelligste bent en dus voor jou moeten kiezen. Vaak wordt er na je aanmelding een voorselectie gemaakt. Kom jij hier doorheen, dan wordt je uitgenodigd op de zogeheten ‘hospiteeravond’. Tijdens deze avond wordt er gekeken of jij als persoon past bij het huidige gezelschap dat aanwezig is in huis. Het is vaak gebruikelijk iets mee te nemen voor de bewoners en voor de rest gewoon lekker jezelf te blijven. Wanneer je de gelukkige bent, dan kan het verhuizen beginnen. Een auto huren Amsterdam om al je spullen naar je nieuwe stekje te brengen is wel zo verstandig. Vaak lukt het je met één keer rijden, gezien de omvang van je kamer.

 

Verhuizen

Wanneer je daadwerkelijk bent uitgekozen, dan kan na de het formele gedeelte de verhuizing in gang worden gezet. Misschien wil je wel wat spulletje meenemen vanuit huis of koop je alles nieuw. Het is dus verstandig dit vooraf goed te regelen. Beschik jij zelf niet over een auto of ander vervoer, dan is een auto huren Rotterdam in een handomdraai geregeld. Zo kun jij zorgeloos alles wat je mee wilt nemen inladen, wegbrengen en vervolgens inrichting zoals jij dat graag wilt.