Voor wie is een bv oprichten echt interessant?
Heb je grootste plannen voor het komende jaar? Is het altijd al jouw droom geweest om een groot bedrijf te runnen? Jouw eigen onderneming vanaf de grond op te bouwen en tot een waar succes te maken? Dan wordt het hoog tijd om die stap naar de Kamer van Koophandel te wagen en je bedrijf in te schrijven. Voordat je dit doet, moet je echter nog wel een rechtsvorm kiezen. Naast de eenmanszaak behoort een besloten vennootschap (bv) tot de meest gekozen rechtsvormen in ons land. Toch weten veel beginnende ondernemers weinig over de voor- en nadelen van een bv. Want voor wie is een bv oprichten nou eigenlijk echt interessant? In dit artikel vertellen we hier meer over.
Winstgevende bedrijven
Bij het starten van een eigen onderneming is het doel uiteraard om zoveel mogelijk winst te maken. Maar je moet wel realistisch blijven. Er zijn niet veel bedrijven die echt meer dan 100.000 euro winst per jaar maken. Verwacht je dit wel? En is dit een realistische schatting? Houd dan ook rekening met de belastingtechnische rompslomp die daarbij komt kijken. Hoe meer je verdient, hoe meer je ook moet afdragen. Natuurlijk wil je dit zo min mogelijk doen en dus voor een rechtsvorm kiezen waarbij de belastingvoordelen het meest gunstig uitpakken.
Kleine en middelgrote bedrijven zijn financieel gezien het meest gebaat bij de rechtsvorm als eenmanszaak. In dat geval krijgen ze toegang tot verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de startersaftrek voor beginnende bedrijven en de zelfstandigenaftrek. Hierdoor kunnen ze flink wat belasting besparen.
Er is echter ook een omslagpunt merkbaar. Wanneer bedrijven meer dan 100.000 euro per jaar winst maken, dan wordt het voordeliger om een bv op te richten. Laat eenvoudig een berekening uitvoeren door een boekhouder of accountant. Zo weet je zeker wat in jouw situatie het meest gunstig is.
Het oprichten van een bv is eenvoudiger geworden
Voorheen was het lastiger om een bv op te richten. Toen werd er bijvoorbeeld ook al een zeer groot starterskapitaal gevraagd. Hierdoor was het oprichten van een bv zeker niet voor iedereen toegankelijk. Tegenwoordig is dit een stuk eenvoudiger geworden. Je hoeft geen groot bedrag meer in te leggen. Bovendien is het ook nog eens veel gemakkelijker om een bv op te richten. Je hoeft niet eens meer fysiek naar een notaris. Dit kan geheel online. Bijvoorbeeld via sites zoals firm24.
Hoewel het dus wel een stuk gemakkelijker is geworden om een bv op te richten, betekent niet dat het voor iedereen even interessant is. Zet daarom wel alle voor- en nadelen op een rij om een weloverwogen beslissing te kunnen maken.
Risicovermindering
Als je een eenmanszaak opricht, moet je altijd in je achterhoofd houden dat jij als enige verantwoordelijk wordt gehouden als het niet goed gaat met het bedrijf. Dit betekent bijvoorbeeld dat je bij faillissement ook privé aansprakelijk kan worden gehouden. Met alle gevolgen van dien. Wanneer je een bv opricht, zal dit risico een stuk lager zijn. Je kunt dan enkel aansprakelijk worden gesteld als persoon als er sprake was van een onbehoorlijk bestuur. Anders zal de schuld enkel bij het bedrijf zelf worden gelegd.