5 keer voedsel tegen je kater

Geschreven op: 12 mei 2022
Studeren en Studentlife

Ben je je brak-even-point (de hoeveelheid die je kan drinken zonder de dag erna brak te zijn) voorbij gegaan en word je wakker met het gevoel dat je de dag ervoor door een vrachtwagen overreden bent? Wanneer alcohol ons onsterflijk doet voelen, is de kater wel de herinnering dat die gedachte een leugen is. Lees dan hoe je zo snel mogelijk weer kan revalideren met de chillste en makkelijkste katergerechten.

 

Eerst de checklist

Om van je kater te winnen moet je de volgende dingen z.s.m. doen. Langer in bed liggen zorgt alleen maar voor een langere lijdensweg

  1. Hydrateren: Alcohol droogt je heel erg uit, met als gevolg de zeurende koppijn. Water helpt om het alcohol uit je bloed te vervoeren. AA, Aquarius en Vitamin water doen ook wonderen. Als dat allemaal niet werkt kan je altijd nog naar de fles cola (niet de light variant) grijpen. NOOD BREEKT WET. Denk niet na over de suikers die er in zitten. Deze suikers zullen er namelijk voor zorgen dat je je wat scherper gaat voelen. Drinken dus! Ook in de ochtend kan je adten voor de sfeer.
  2. Kalmeren:  Als je buikpijn of een onrustig gevoel in je buik hebt, komt dat meestal doordat de zuurtegraad van je maag uit balans is. Eet daarom niet gelijk te vettig eten (ik meen het. Slecht idee). Probeer je maag eerst te kalmeren. Je hebt middelen bij de drogist tegen maagzuur. Heb je dat even niet in huis dan kan het eten van ei, fruit en yoghurt helpen.
  3. Revalideren: Pas nadat je maag rustig is, is het tijd om los te gaan met eten. Handig om standaard brood, kaas en eieren in huis te hebben als je een frequente drinker bent.

 

Dit moet je eten:

Tosti’s
De droogheid van het brood zal je maag kalmeren (is echt zo). Het brood zal het zuur in je maag absorberen.
Tosti’s komen in alle vormen en maten. Mozzarella, pesto tomaat of een simpele ham-kaas tosti? Of toch met salami? Kipfilet? Cheddar?  Een ding is zeker: lekker veel kaas is een must. De droogheid van het brood zal je maag kalmeren (is echt zo).

Tip: Als je niks anders in huis hebt dan brood en kaas, kan je er altijd voor kiezen om je tosti in de pan te maken. Heerlijk met bijvoorbeeld een beetje boter! Kost wat meer moeite maar het zorgt voor een heerlijk resultaat.

Ei
In ei zit een stofje (cysteïne) dat helpt met het afbreken van de alcoholzuren die de symptomen van je kater veroorzaken.
Gekookt, gebakken, hele dooier, kapotte dooier, alle varianten zijn mogelijk! Ei met spek! Ei met kaas en spek! Ei ei ei en we zijn zo blij! Je maag trouwens ook.

Pannenkoeken
In pannenkoeken zit ei en melk! Beiden bevatten stoffen die goed zijn voor je maag en daarmee ook goed voor je revalidatie. Het leuke aan pannenkoeken is dat je het helemaal zelf kan beleggen. Poedersuiker, stroop, kaas, spek, appel, Nutella. Dit gerecht kan je zowel zoet als hartig maken dus echt perfect om brak naar binnen te schuiven.

Restjes
Als je een kater hebt en je maag veranderd in een gapend zwart gat, ben je meestal heel creatief met eten. Te lui om boodschappen te doen en te veel trek om te wachten op je bestelling? Gebruik alles wat je tegenkomt als het een beetje bij elkaar past. Pasta met tonijn, ui en knoflook? Zonder saus? Tuurlijk! Hots, gooi dat stukje komkommer/courgette/elk willekeurig eten er ook nog doorheen! Bouillon? Dikke Prima. Het liefste natuurlijk met een beetje kaas…

Thuisbezorgd assortiment
Mocht je te brak of te lui zijn of zelf iets te maken of om boodschappen te doen, kun je altijd nog je eten laten bezorgen. Dit assortiment is wat breder dan dat van je eigen ijskast.

In principe werkt elk eten wel tegen je kater. Het is belangrijk om te onthouden dat je z.s.m. moet hydrateren, kalmeren en revalideren. Je wordt misschien kotsmisselijk wakker, maar in de loop van de dag weet je niet of je misselijk bent door je kater of omdat je de hele dag niks hebt gegeten.

Succes!