Alles wat je zeker moet regelen voordat je gaat studeren

Geschreven op: 13 jun 2024
Studeren en Studentlife

Je bent geslaagd! Maar, wat nu? Je kunt gaan reizen, werken of studeren. Het belangrijkste is dan dat je een studie kiest die bij je past. Vervolgens ga je bepalen of je thuis blijft wonen of op kamers gaat. Maar, hoe ga je dit allemaal betalen? En waar heb je recht op? Wij leggen het uit. 

De overheid helpt je en eindje op weg door middel van een studiefinanciering. Hierdoor hoef jij je geliefde spaarrekening niet volledig leeg te trekken. Alleen kan het nogal verwarrend zijn met al die toeslagen en dingen die je moet aanvragen. Om het overzichtelijk te houden gaan we de studiefinanciering ontleden en leggen we per onderdeel uit wat het inhoudt en wat je moet regelen. 

De Studiefinanciering:

Wat is het en hoe vraag ik deze aan?

Op het moment dat je gaat studeren heb je het recht om een studiefinanciering aan te vragen. Dit is geld wat je krijgt of leent van de overheid. Hiermee heb je de mogelijkheid om je studie (deels) te bekostigen. Om dit te kunnen aanvragen moet je aan een aantal randvoorwaarden voldoen:

  • Je moet een studie volgen die voltijd of duaal (werk en studeren tegelijkertijd) is én minimaal 1 jaar duurt.
  • Ga je mbo doen? Dan moet je minimaal 18 jaar zijn voor het ontvangen van een beurs of rentedragende lening.
  • Ben je onder de 18? Dan kan je al wél een studentenreisproduct aanvragen (ov).
  • Bij het hbo of de universiteit geldt geen minimale leeftijd.
  • Je moet jonger zijn dan 30 jaar wanneer de studiefinanciering ingaat. Ben je ouder dan 30? Dan kan je beroep doen op het levenlanglerenkrediet.
  • Je moet op de 1e van de maand, in de start van het studiejaar (augustus of september) ingeschreven staan. Heb jij je later ingeschreven? Dan gaat de studiefinanciering in op de 1e van de daaropvolgende maand.
  • De opleiding die je volgt moet erkend zijn door jouw onderwijsinstelling. (Check dit wanneer je gaat studeren bij een particuliere instelling).

*Zie het overzicht van alle voorwaarden inclusief uitleg op Rijksoverheid.nl

Wat moet ik allemaal regelen?

1. De basisbeurs

Hij is terug van weggeweest. De pechgeneratie wacht nog met smart op hun beloofde tegemoetkoming, maar voor de huidige studenten is deze gift een welkom extraatje.

Maar, wanneer heb je er recht op en hoe vraag ik deze aan?

Alles wat betreft je studiefinanciering regel je via MijnDUO.nl. Je kunt daar inloggen met je DigiD. Zorg dus dat je ook die op tijd aanvraagt. Het aanvragen van een studiefinanciering doe je 3 maanden vóór de start van je studie. Dan weet je zeker dat alles op tijd verwerkt is.

De hoogte van de basisbeurs hangt af van je woonsituatie. Woon je nog thuis? Dan krijg je waarschijnlijk een kleinere bijdrage dan een uitwonende student. DUO beschouwt een student als uitwonend wanneer hij/zij ook staat ingeschreven op een ander woonadres dan zijn/haar ouders.

  • De basisbeurs is een gift als je mbo-niveau 1 of 2 doet.
  • Voor studenten aan een mbo 3 of 4, hbo- en universitaire opleiding is de basisbeurs een ‘prestatiebeurs’. Dit houdt in dat binnen 10 jaar je diploma halen. Alleen dan worden deze schulden kwijtgescholden. Lukt dit niet? Dan moet je het volledige bedrag plus rente terugbetalen.

! Voor deze regeling geldt een uitzondering: De eerste 12 maanden voor een mbo- opleiding van niveau 3 en 4 én de eerste 5 maanden voor een hbo- of universitaire opleiding zijn ALTIJD een gift. Deze hoef je dus niet terug te betalen.

Hoe hoog is de basisbeurs?

Het bedrag van de basisbeurs verschilt per jaar. Voor uitwonende studenten was deze rond de 400 euro in studiejaar 2023/2024 en in studiejaar 2024/2025 gaat deze omlaag naar zo’n 300 euro. Bedenk dus goed van tevoren dat de basisbeurs een fijn cadeautje is, maar geen stabiele factor voor je vaste lasten, zoals bijvoorbeeld je huur. Wel krijg je een hogere basisbeurs op het moment dat je uitwonend bent. Hiervoor moet je op een ander adres ingeschreven staan dan je ouders. Je hebt dan meer lasten en dus krijg je meer geld van de overheid. Wel zo eerlijk toch?

3. Aanvullende beurs:

In sommige gevallen is er nog een mogelijkheid om een aanvullende beurs aan te vragen. Dit is wederom een gift. Je kunt deze aanvragen als je ouder alleenstaand is of wanneer je thuis krap bij kas zit. Of je hiervoor in aanmerking komt kan je checken op de site van rijksoverheid. Je hoeft deze maar één keer aan te vragen via MijnDUO.nl. Elk jaar wordt er dan automatisch berekend of je hier wel of geen recht op hebt.

Ik blijf thuis wonen, maar moet wel dagelijks met de trein. Óf ik wil in het weekend graag naar mijn ouders. Wat nu? 

Daar heeft de overheid iets op bedacht. Namelijk het studentenreisproduct ook wel OV genoemd. Vanaf het moment dat jij studiefinanciering hebt aangevraagd, gaat ook je studentenreisproduct in. Je kunt hierbij kiezen uit een week- of weekend abonnement. Dit regel je weer in MijnDUO. Met een week abonnement kan je gratis reizen met het ov tussen maandag 04:00 uur en vrijdag 00:00 uur. Een weekend abonnement geeft je toegang tot gratis reizen tussen vrijdagmiddag 12:00 en zondagavond 00:00 uur. De andere momenten, die buiten je abonnement vallen, reis je met 40% korting. 

Bedenk dus goed van tevoren wat voor jou het meest voordelig is.

Hoe vraag ik deze aan?

  • Ga naar MijnDUO.nl,
  • Bestel een persoonlijke ov-chipkaart
  • Wanneer je deze in de bus hebt kan je op een station bij jou in de buurt je abonnement op de pas ‘laden’.
  • Vanaf 1 september (voor eerstejaars studenten) gaat deze in.
  • Let op: bij een weekend abonnement krijg je op alle feestdagen en gedurende een periode van 4 weken in de landelijke zomervakantie ook gratis ov. Weekabonnementhouders krijgen dan wederom 40 procent korting. Het abonnement gaat na je eerste jaar in medio augustus weer in naar het reguliere week of weekendpatroon.

Ook als mbo’er onder de 18 kan je een studentenreisproduct krijgen. Dit is een gift voor mbo-studenten niveau 1 of 2. Voor alle niveaus daarboven is dit een ‘prestatiebeurs’. Je moet dan een diploma behalen binnen 10 jaar. Met deze prestatie worden de kosten die je maakt met jouw studenten-ov kwijtgescholden.

Let op !: dit bedrag wordt vóór het behalen van je diploma bij je schuld opgeteld! Om je hier een beeld bij te geven: het OV reisrecht is ongeveer geschat op €150 per maand. Dan loopt die schuld dus flink op. Lukt het niet om je diploma binnen deze tijd te behalen? Dan moet je het volledige bedrag inclusief rente terugbetalen. Is dat even een lekkere motivatie;).

Naast de gift van de basisbeurs en eventueel aanvullende beurs heb je ook nog het collegegeldkrediet. Dit is een tegemoetkoming voor lesgeld. Deze krijg je wanneer het jaarlijkse collegegeld voor jouw opleiding dusdanig hoog is dat je hier wat extra financiële hulp bij nodig hebt. Je kunt dan meer lenen dan het maximale bedrag van €1.054,17 per maand (ingaande collegejaar 2024/2025). Dit bedrag is afhankelijk van het ‘soort’ collegegeld dat je betaalt. Hiermee wordt er een onderscheid gemaakt tussen het wettelijk collegegeld (verplicht vanuit de wet) óf instellingscollegegeld (ingevoerd door een particuliere school). Helaas krijg je dit geld niet zomaar. Je collegegeld moet namelijk meer dan € 11.570,04 per jaar bedragen, je moet uitwonend zijn, geen basisbeurs ontvangen én geen recht hebben op de aanvullende beurs. Bovendien is deze extra lening enkel van toepassing voor hbo- en universitaire studenten.

5. Rentedragende lening:

Ik wil graag lenen, maar hoe werkt dat?

Naast alle toeslagen, uitzonderingen en cadeautjes van de overheid kan je ook geld lenen. Dit is sinds kort een rentedragende lening. Dit betekent dat je het bedrag wat je hebt geleend tijdens je studiejaren volledig moet terugbetalen, inclusief de oplopende rente. Deze staat nu op 2,56%, maar dit kan altijd nog oplopen. Na het afronden van je opleiding wordt de rente altijd voor 5 jaar vastgezet. Dit heet de rentevaste periode.  Daarna heb je tussen de 15 en de 35 jaar om je studieschuld af te lossen. Maar goed, gelukkig is dat een probleem voor later.

Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel je maximaal kunt lenen van DUO verschilt per situatie. Dit is afhankelijk van de volgende vier factoren:

    • Opleidingsniveau
    • Woonsituatie (thuis of uitwonend)
    • Kosten collegegeld: hier komt het collegegeldkrediet bij kijken.
    • Ontvang je een aanvullende beurs, zo ja? Hoe hoog is deze?

Om precies te checken hoeveel jij maximaal mag lenen, kun je het beste kijken in MijnDUO. Dit is voor iedereen namelijk verschillend.

6. Toeslagen

Nog meer cadeautjes:

Vraag altijd alle toeslagen aan! De huur- zorg én energietoeslag kunnen naast je (aanvullende) beurs en bijbaan naast je studie het verschil maken. Er is geen limiet op je inkomsten van een bijbaantje naast je studie om te mogen lenen.

Nog tips nodig voor een leuke zomerbaan? Lees dan dit artikel.